Ook in 2023 geen FID voor eerste offshore blokken Suriname

Total en partner Apache kunnen in 2023 geen finale investeringsbeslissing (FID) bereiken in Suriname dit jaar. Dat meldt Bloomberg woensdag. TotalEnergies heeft 50% van de olie middelen geïdentificeerd die nodig zijn om een eerste offshore-ontwikkeling te starten in Suriname, zei topman Patrick Pouyanne tijdens een presentatie woensdagmorgen. Het bedrijf boort nog twee of drie putten, in de hoop te bevestigen dat het blok voldoende middelen heeft om het eerste project te starten. Maar, voor 2023 lijkt de FID niet haalbaar. 

Langer wachten 

Surinaamse regeringsfunctionarissen hebben keer op keer de hoop uitgesproken dat de FID tegen het einde van 2022 zou kunnen worden gemaakt, waarmee de eerste offshore olieproductie project van Suriname zou worden opgeleverd. 

Vorig jaar werd met de reeds eerder in het Sapakara reservoir bevestigde hoeveelheid, aangenomen, dat deze voorkomens de FID dichterbij zou brengen. Vermeldenswaard is dat de FID al een tijdje op zich laat wachten. President Chandrikapersad Santokhi, zei in juni 2021, dat Total en partner Apache ‘volgend jaar’ verder zullen gaan met hun definitieve investeringsbeslissing in Block 58 en de eerste olie gaat naar 2025. “We kijken uit naar de definitieve investeringsbeslissing die is gepland voor medio 2022 en de eerste olie die is gepland voor 2025”, verklaarde de president destijds. 

Total wacht op andere putten

Desgevraagd om een ​​preciezere datum te geven voor de FID, vertelde de algemeen directeur van Total Energies, Philippe Blanchard, eerder aan OilNow, dat het bedrijf wacht op de resultaten van de andere putten. “We weten niet wat de toekomst zou zijn. We bevinden ons in de exploratie- en beoordelingsfase met enkele risicovolle putten. Dus we wachten af”, zei Blanchard. Hij wees erop dat er in het verleden teleurstellende resultaten waren in het blok, “dus het zou heel moeilijk zijn om nu te zeggen” wanneer de FID zal plaatsvinden. 

Total en APA kondigden hun eerste ontdekking aan bij Maka Central-1 in januari 2020 en hebben sindsdien andere ontdekkingen gedaan in het blok bij Sapakara West-1, Kwaskwasi-1, Keskesi East-1 en Krabdagu-1. TotalEnergies is de exploitant van Blok 58, met een werkbelang van 50%, terwijl APA Corporation de resterende 50% bezit. 

error: Kopiëren mag niet!