Prijsverhogend effect brandstofverhoging tussen 3,5%  en 4,5%

Het prijsverhogend effect van de brandstof prijsverhoging inclusief die welke over een maand nog moet plaatsvinden, zal volgens de berekeningen van het Planbureau maximaal tussen de 3,5 en 4,5 procent zijn. Dit zei minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning maandag op een persconferentie. Hij had het Planbureau gevraagd die calculaties voor hem te maken. De prijs van brandstof is ingaande maandag 6 februari met tussen de SRD 4 en SRD 5 aangepast, en volgende maand komt er nog een ronde van verhoging. Dan zal de brandstofprijs aan de pomp op marktconform niveau zijn. 

De brandstofsubsidies van circa SRD 350 miljoen die de overheid maandelijks uitgeeft om de brandstofprijs “betaalbaar” te houden voor de samenleving, zal dan volledig zijn afgebouwd. 

Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), die ook op de persconferentie aanzat, zei dat de tarieven voor bus- en  boottransport niet eigendunkelijk verhoogd mogen worden. Er is geen reden om de bus- en boottarieven te verhogen, omdat er afspraken lopen met de relevante transportorganisaties. Daarbij was vorig jaar bij de besprekingen over tarieven afgesproken, dat bij een stijging van de dieselprijs boven de SRD 20 per liter, de overheid de meerkosten zal subsidiëren. De prijs van dieselbrandstof is met de verhoging ingaande afgelopen maandag komen te staan op rond de SRD 28,50. Daarvoor lag de prijs rond de SRD 24,50. 

Bus- en boothouders

De TCT-minister zei, dat deze week met de relevante transportorganisaties zal worden gesproken over de kwestie van subsidies van de meerkosten als gevolg van de brandstof prijsverhogingen. Het gaat om de Partikuliere Lijnbushouders Organisaties (PLO), De Vereniging van boothouders en de Bushouders die voor het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB) rijden. 

De minister benadrukte, dat de huidige tarieven voor boot- en busvervoer nog steeds gelden. De passagiers mogen niet overvraagd worden.  Enkele individuele particuliere bushouders zeggen, dat de brandstof prijsverhogingen moordend zijn. Ze tonen zich geen voorstander van tarief subsidies door de overheid, omdat de overheid de uitbetalingen altijd vele maanden later verricht. Wanneer ze hun geld uitbetaald krijgen is didate ondertussen ontwaard, terwijl de onderhoudskosten van de bussen ondertussen flink zijn gestegen.

De compensatie van vorig jaar is zelfs nog niet uitbetaald. Bushouders tonen zich meer voorstanders voor tariefsaanpassing, waardoor ze geen kopzorgen hebben aan late uitbetalingen door de overheid. 

SS

error: Kopiëren mag niet!