Ook verhoging prijs van kookgas lijkt onvermijdelijk

Ook verhoging van de prijs van kookgas lijkt onvermijdelijk. Dat bleek maandag uit de uiteenzetting van Financiën-minister Stanley Raghoebarsing tijdens een persconferentie en later in de Nationale Assemblee. 

De regering heeft nog geen besluit hierover genomen, maar nu al wordt er al nagedacht over modellen hoe de zwakkeren in de samenleving tegemoet kunnen worden gekomen. Aanpassing van de prijs van kookgas gebeurt in het kader van de doorvoering van efficiency maatregelen bij de EBS, waar al enige tijd over wordt gesproken. 

Kookgas in 28 lbs, het meest gebruikte door huishoudens kost sinds jaar en dag SRD 48,50. De reële prijs ligt in de buurt van SRD 535. Het verschil wordt door de overheid gesubsidieerd. Dat kost de overheid jaarlijks tussen de SRD 800 en SRD 900 miljoen. De subsidieuitgaven op de overheidsbegroting moeten drastisch omlaag. Over modellen hoe zwakkeren in de samenleving tegemoet te komen bij aanpassing van de prijs van kookgas, zei minister Raghoebarsing dat één van de voorstellen is  om huishoudens 4 keer per jaar in aanmerking te laten komen voor gasbom tegen een gesubsidieerde prijs. Voor elk gasbom daarbovenop moet men marktconforme prijs betalen.

In het doorlichtingsrapport van Ernst & Young van vorig jaar, en recentelijk in het rapport van de commissie Dwarka (EBS tarievencommissie) over stroomtarieven, wordt voorgesteld om het gasbedrijf Ogane bij de EBS af te stoten. Ogane behoort niet tot de “core business” van de EBS. In het rapport van de commissie Dwarka wordt aanbevolen Ogane af te stoten aan de Staatsolie Power Company Suriname (SPCS). Afstoten van Ogane zal onmiddellijk impact hebben op de winstgevendheid van de EBS.

SS

error: Kopiëren mag niet!