“Internet niet meer betaalbaar in Suriname”

De redactie van Dagblad Suriname stelde burgers de vraag of zij internet nog betaalbaar vinden in Suriname. Het merendeel geeft aan, dat internet niet meer betaalbaar is. De internettarieven in Suriname behoren tot het hoogste in de regio.

Xavier geeft tegenover Dagblad Suriname aan, dat men nu bijna SRD 1.000 moet betalen voor internet. Het bedrag dat hij voor december heeft betaald was SRD 741 en voor januari SRD 860. Volgens Xavier gaat iemand met een minimumloon geen internet kunnen permitteren. Maar, een ieder heeft internet nodig, stelt hij. “Zelfs op school hebben de kinderen internet nodig om bepaalde opdrachten uit te voeren. Je moet zo duur betalen en dan nog is de kwaliteit zo slecht. Internet is traag en de verhoging wordt doorgevoerd zonder met de samenleving te communiceren”, aldus deze man.

“Mobiel internet ook duur”

Raya vindt ook dat internet niet meer betaalbaar is in Suriname. “Alles in Suriname is duur. Hieronder valt ook mobiel internet. Wij kunnen geen Wi-Fi laten plaatsen, omdat er geen mast bij ons in de buurt is. Indien er wel één was, moet je ongeveer SRD 4.000 neertellen voor een internetaansluiting bij Telesur. Onze enige mogelijkheid is het activeren van mobiele data. Een dataplan van 30 dagen voor 25 GB kost bij Digicel SRD 712. In een huishouden van 6 mensen waaronder 3 studerende kinderen gaat het wat moeilijk. Voordat je denkt raakt de data op. Dit zorgt ervoor dat je weer een dataplan moet activeren. Hierdoor geef je meer uit. Je moet goed nadenken als je veel geld wilt uitgeven voor heel weinig data aangezien het zo duur is.”

“Vele hebben hun Wi-Fi stopgezet”

Donavan is ook de mening toegedaan, dat internet onbetaalbaar is geworden voor velen in de samenleving. “Het gaat nu om ongeveer SRD 800 per maand voor Wi-Fi. Misschien kan een gezin waar beide ouders een goede baan het nog permitteren, maar grote delen van de samenleving niet. Denk maar aan gezinnen waar het inkomen niet zo geweldig is, alleenstaande moeders. Ik praat met vele mensen en een aantal heeft al hun Wi-Fi stop gezet. Ook beltegoed is voor velen nu een luxe. Alleen SRD 50 en SRD 100 kaarten worden nu verkocht. Meegenomen ook de verhogingen van vooral basisgoederen, babyvoeding en andere producten dan ga je op een gegeven moment prioriteiten stellen, bezuinigen. Je kan niet op eten bezuinigen, dan maar je Wi-Fi stopzetten om toch meer geld over te houden voor voeding”, aldus Donavan.

“Het hangt ervan af wat je met internet doet”

Een ondernemer geeft als antwoord op de gestelde vraag, dat het eigenlijk ervan afhangt wat iemand met internet doet. “Ik werk ermee en heb het dagelijks nodig, dus ik voer het door in mijn prijzen en uiteindelijk gaat de klant ervoor betalen. Maar iemand die het gewoon thuis heeft en niet ermee werkt, voor die heeft het geen zin. Zo zie ik het”, stelt deze ondernemer.

SK

error: Kopiëren mag niet!