Aardbevingshulp aan Turkije en Syrië
DOOR DUNCAN MIL

7 februari 2023 – Regeringen en hulporganisaties hebben zich gehaast om personeel, geld en uitrusting te sturen om te helpen bij de reddingsoperaties in door aardbevingen getroffen gebieden in Turkije en Syrië.
Zoekteams en noodhulp van over de hele wereld stroomden Turkije en Syrië binnen terwijl reddingsteams bij vriestemperaturen door de overblijfselen groeven van gebouwen die waren verwoest door de aardbeving van maandag (6 februari 2023) met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Het dodental is inmiddels boven de 5.000 gestegen.

Reddingswerkers hebben alleen al in Turkije meer dan 8.000 mensen uit het puin gehaald en zo’n 380.000 hebben hun toevlucht gezocht in opvangcentra van de overheid.

De Turkse president Tayyip Erdogan zei maandag dat 45 landen hulp hebben aangeboden bij zoek- en reddingsacties. President Erdogan riep de noodtoestand uit in 10 provincies en zei dat 13 miljoen van de 85 miljoen inwoners van het land werden getroffen.

Sebastien Gay, het hoofd van de missie in het land voor Artsen Zonder Grenzen in Noord-Syrië, zei dat de gezondheidsfaciliteiten overweldigd zijn door medisch personeel dat “de klok rond werkt om te reageren op de enorme aantallen gewonden”.

De Australische premier Anthony Albanese zei dat de federale regering in eerste instantie $ 10 miljoen aan humanitaire hulp aan Syrië en Turkije zou toewijzen. Het zal 7 miljoen dollar aan hulp bieden aan Turkije, terwijl Syrië 3 miljoen dollar zal ontvangen via UNICEF.

“Net als de hele wereld zijn [onze] gedachten en condoleances bij de mensen in deze regio die op dit moment lijden”, zei premier Albanese dinsdag tegen verslaggevers in Canberra.

Zuid-Korea heeft $ 1 miljoen aan hulp toegezegd, terwijl Nieuw-Zeeland, China en de Italiaanse rooms-katholieke kerk gezamenlijk $ 1,9 miljoen hebben uitgetrokken voor noodhulp

error: Kopiëren mag niet!