Wereldwijde consumptie plastic voor eenmalig gebruik blijft verder oplopen

Hoewel de sector wereldwijd met een strengere regelgeving wordt geconfronteerd, is de productie van plastic voor eenmalig gebruik, een bron van zware vervuiling, de voorbije drie jaar verder opgelopen. Er werd over die periode een stijging met 6 miljoen ton geregistreerd. Dat blijkt uit een rapport van de Australische filantropische organisatie Minderoo Foundation, die steun biedt aan initiatieven die streven naar positieve veranderingen.

De onderzoekers merken daarbij op dat de fabrikanten van deze producten weinig vooruitgang boeken om het probleem aan te pakken en er ook niet echt in lukken om de recyclage te stimuleren.

Veel van deze producten, zoals plastic zakjes en snoepwikkels, hebben slechts een levensduur van enkele minuten of uren, maar kunnen daarna honderden jaren in het milieu aanwezig blijven.

De productie van plastic is exponentieel toegenomen, van 2,3 miljoen ton in 1950 tot 448 miljoen ton in 2015. Naar verwachting zal de productie in 2050 zijn verdubbeld.

  • Elk jaar komt acht miljoen ton plasticafval uit kustlanden in de wereldzeeën terecht. Dat staat gelijk aan ruim zestien plastic vuilniszakken vol plasticafval op elke meter kustlijn in de wereld.

Elk jaar worden miljoenen dieren door plastic gedood, van vogels en vissen tot zeezoogdieren. Van bijna zevenhonderd soorten, waaronder veel bedreigde dieren, is inmiddels bekend dat ze door plasticafval worden aangetast. Bijna alle soorten zeevogels slikken plastic in.

Het in de VS gevestigde ExxonMobil en Dow en het Chinese Sinopec voeren de lijst aan, waarbij deze drie bedrijven verantwoordelijk zijn voor 16 procent van het wereldwijde plastic afval voor eenmalig gebruik.

De Minderoo Foundation meldt dat 20 institutionele vermogensbeheerders – onder leiding van de Amerikaanse bedrijven Vanguard Group, BlackRock en Capital Group – voor meer dan 300 miljard dollar aan aandelen bezitten in de moedermaatschappijen van deze polymeerproducenten.

Naar schatting 10 miljard dollar komt van de productie van nieuwe polymeren voor kunststoffen voor eenmalig gebruik. Twintig van ’s werelds grootste banken, waaronder Barclays, HSBC en Bank of America, hebben naar schatting bijna $ 30 miljard geleend voor de productie van deze polymeren sinds 2011.

Minderoo schat dat de polymeerindustrie in 2021 137 miljoen ton plastic voor eenmalig gebruik uit fossiele brandstoffen heeft geproduceerd.

error: Kopiëren mag niet!