Veel in de planning voor Staatsolie in 2023 

Seismische tests, licentie toekenningen, exploratie op de agenda voor Suriname

Staatsolie stelt, dat de offshore-activiteiten in het land zowel lokaal als internationaal met grote belangstelling worden gevolgd. In 2023 verwacht het bedrijf multi-block exploratie, seismische tests en nieuwe licentie toekenningen, zo meldt de nieuwswebsite OilNow. De lopende competitieve biedronde van Suriname in het Demerara-gebied omvat zes diepwater blokken. De blokken liggen ten oosten van de huidige offshore-ontdekkingen en hebben waterdieptes variërend van 400 tot 3.500 meter. Internationale olie- en gasmaatschappijen kunnen tot 31 mei = een bod uitbrengen. Suriname is van plan om tegen het derde kwartaal van 2023 productieafdeling contracten (PSC) toe te kennen.

Exploratie 

Wat betreft de blokken die al uitgegeven zijn, zei Staatsolie dat de resultaten voor een exploratieput die in blok 42 is geboord, bemoedigend zijn voor verdere exploratie activiteiten in het blok. Blok 42 is in handen van Shell, Chevron en Hess. In Blok 53 is vorig jaar een vondst gedaan. Staatsolie zei, dat de evaluatie van de boorresultaten aan de gang is en dat APA Corporation, de operator, binnenkort zal aangeven hoe de Baja-1-vondst verder zal worden onderzocht. Exploratie putten voor het werkprogramma 2023 zijn geïdentificeerd in Blok 52, in handen van Petronas en ExxonMobil. Tegelijkertijd wordt onderzocht hoe de eerdere gasvondst Sloanea-1 in 2020 kan worden gewaardeerd en eventueel ontwikkeld als commercieel productieveld.

FID

Staatsolie sprak zijn optimisme uit, dat Block 58-partners, TotalEnergies en APA Corporation, een definitieve investeringsbeslissing (FID) zullen nemen voor de ontwikkeling van een veld op basis van ontdekkingen die daar zijn gedaan. Het zei dat het succespercentage van de verkenning van het blok (60%) uitstekend is volgens wereld normen. Total heeft echter geen indicatie gegeven dat het bereid is zich aan Suriname te binden. 

Seismisch onderzoek 

Een van de grootste seismische onderzoeken ter wereld vindt momenteel plaats in Suriname, aldus Staatsolie. Een consortium van drie internationale bedrijven verzamelt driedimensionale (3D) seismische gegevens met hoge resolutie in het 22.000 km² ondiepe zeegebied van Suriname. Het gebied ligt ten zuiden van de diepe offshore, tot 140 kilometer uit de kust met waterdieptes van 30 tot 75 meter.

Staatsolie zei dat de verzamelde 3D-seismische gegevens zullen bijdragen aan verdere verkenning van de ondiepe offshore. Het project is gestart in oktober 2021. De eerste fase en een deel van de tweede fase zijn in 2022 opgeleverd. Staatsolie heeft in april 2022 een productieafdeling contract getekend met Chevron voor het ondiepe offshore blok 7. Staatsolie heeft een belang van 20% via haar dochteronderneming Paradise Oil Company N.V. Hiertoe hebben POC en Chevron een Joint Operating Agreement (JOA) gesloten.

error: Kopiëren mag niet!