Politieke partijen die het meest schenken en beloven zijn in tel 

Bij het zich buigen over het vraagstuk hoe politieke partijen in Suriname ontstaan werd duidelijk, dat bij het nemen van deze stap, de afkomst, beweegreden, methode en cultuur van de deelnemers verschillen.

Eenheidsworst

Met betrekking tot nieuwe politieke partijen werd in de samenleving opgevangen: “Een eenheid vormen was gedurende de achter ons liggende 15 tot 20 jaar de meest gehoorde politieke kreet. De geest van deze oproep is koelie, blakaman, ingi, jampanesi, snesi, alaman un kon na wan fu seti Sranan. De eenheidsgedachte werd door alle facties gepropageerd. De eenheidsworst heeft niet geresulteerd in wat ervan verwacht werd.”

Zielsverlangen

“Tegenwoordig heeft Suriname het meer over verandering. De oude politiek moet plaatsmaken voor de nieuwe politiek. Het woord nieuw in de naamgeving van partijen, organisaties, platformen, verenigingen, mediakanalen en andere groepen openbaart dit harts- en zielsverlangen.”

PDO

Om ons op de hoogte te stellen van het een en ander werd in de keuken van de Partij voor Democratie en Ontwikkeling (PDO) gekeken. Tijdens het neuzen werden meningen, methoden en het wedervaren van menigeen genoteerd.

Trots

“De PDO is er trots op hetgeen zij heeft gepresteerd. Bij de oprichting 10 jaar geleden werden wij gezien als eendagsvlieg. Er zijn in de afgelopen 15 jaar meerdere politieke partijen opgericht die bij lange na niet kunnen tippen aan het resultaat dat wij hebben neergezet.”

Landelijk

“Er wordt met goede bedoelingen en enthousiasme gewerkt. Wij hebben wortel geschoten In Paramaribo, Commewijne, Wanica, Saramacca, Coronie en Nickerie. Wij hebben aan twee verkiezingen meegedaan.”

Groei

“Wij hebben nog geen parlementaire inbreng of zeggenschap in regeringen weten te behalen. Grote dingen, bekend en belangrijk worden in de maatschappij hebben tijd nodig om te groeien en sterk te worden.”

Politieke zeggenschap 

“Suriname is tientallen politieke partijen rijk. Er zijn meer partijen dan middelbare scholen in het land. Vooral rond verkiezingen worden er partijen opgericht. De oprichters profileren zich als personen die verandering willen brengen in de gemeenschap. Er wordt getracht de gemiddelde persoon te organiseren in een politieke macht.”

Doodgeboren

“Oprichters van partijen zijn meestal personen, nieuwe sterren aan het firmament die zich in een opwelling, van de een op de andere dag opwerpen als leiders. Zij voelen zich geroepen om de augiasstal te komen reinigen. Alle goede bedoelingen ten spijt zijn het doodgeborenen.” 

De ziel verkopen

“Partijen (politici) doen vaak onverwachte dingen. De verleiding is groot om de ziel te verkopen noch voordat zij gekozen zijn tot volksvertegenwoordigers.”

Huurlingen inborst

“Dat politiek in Suriname als verdorven worden bestempeld is niet alleen de schuld van de leiders. Het volk is medeplichtig aan dubieuze politiekvoering. Het hoofdmotief om zich bij een politieke partij aan te sluiten is het persoonlijk belang. Het gaat soms niet om het algemeen belang. Zowel kandidaten als kiezers als hebben vaak een huurlingen inborst.”

Ideologieloos

“Met het grootste gemak wordt de partij, die men aanvankelijk trouw heeft gezworen, in de steek gelaten. De partij die het meest biedt, geeft en beloofd is in tel. Het toetreden tot een politieke partij heeft tot nu toe weinig te maken met ideologie en filosofie.”

Niet opgeven

“In de afgelopen tijd zijn er meerdere politieke partijen opgericht van welke gezegd kan worden, dat zij klein zijn begonnen en zijn verschrompeld. omdat zij halverwege de moed opgaven. De Partij voor Democratie en Ontwikkeling weet niet van opgeven want, zij die het opgeven weten nooit hoe dicht ze bij hun doel waren.”

Sterke basis

“Dat het de PDO is gelukt om een sterke basis te creëren waarop er verder wordt gebouwd, heeft te maken met haar ontstaansgeschiedenis van de partij.”

Voorbeeldfiguren

De PDO dankt haar groei en positie aan de afkomst, de culturele-, maatschappelijke- en politieke banden die de oprichters al voor dat de partij bestond, met en onder het volk werd gesmeed. De aanhangers, Het volk kende de voorhoede van de PDO als voorbeeldfiguren, medebestuurders of leden van organisaties die zich beijveren voor vooruitgang.”

Onbekend maakt onbemind

“De mensen achter nieuwe politiek partijen zijn over het algemeen onbekend, onervaren in het verenigingsleven, de maatschappelijk-, cultureel- en politieke praktijk. De bevolking is het vaak eens met hetgeen zij te berde brengen, maar regeermacht aan hun toevertrouwen wordt niet gewaagd. Onbekend maakt onbemind.”

De mens staat centraal

“Bij de PDO gaat politiek gaat niet alleen over politieke partijen, vergaderingen, verkiezingen, volksvertegenwoordigers, ministers en presidenten. Het gaat om de mens die naar zijn mogelijkheid en omstandigheid werkt om vooruit te komen.”

Maatschappelijk

“De PDO heeft geen parlementaire of regeringsverantwoordelijkheid, maar dat neemt niet weg, dat de partij zich op maatschappelijk niveau inzet om essentiële verworvenheden voor Suriname te bewerkstelligen.”

De karavaan

“De partij benadert politiek en vorming vanuit de familie. Jongeren, kinderen, vaders, moeders, ooms, tantes, neefjes, nichtjes, oma’s, opa’s, vrienden en bekenden, komen regelmatig bijeen. niet zozeer om naar politieke toespraken te luisteren. Er wordt gesocialiseerd en onderlinge coöperatie bevorderd. Door klaar te staan voor elkaar zorgen wij ervoor, dat de karavaan gaande wordt gehouden.”

Ondernemen als vorming

“Er wordt niet op de overheid gewacht. Wij houden ons in microverband bezig met zelfredzaam ondernemen. Landbouw, tuinbouw, pluimvee en veeteelt, visserij en andere productie. Er worden praktische trainingen opgezet zoals een bakkerij waar leden brood en koek leren bakken voor eigen gebruik en commercie. Op deze wijze worden de PDO-leden gevormd.”

Tot zover voor het moment.

HD

(Bijschrift foto: De Partij voor Democratie en Ontwikkeling is uit goed hout gesneden. De partij wordt vergeleken met Wana, een oerdegelijke Surinaamse houtsoort. Het Wana-monument beeldt een wana-boomstam uit, dat permanent is opgesteld bij de ingang van het partijcentrum aan de Kraw Krawstraat.)

error: Kopiëren mag niet!