DNA-lid Kensenhuis, NDP, vraagt stopzetting gronduitgifte

Het Assembleelid Patrick Kensenhuis (NDP/Para) vraagt van de regering om alle gronduitgiften in leef- en woongebieden van inheemse en tribale volken voorlopig stop te zetten totdat het grondrechtenvraagstuk bij wet is geregeld. 

Hij vraagt ernstige aandacht van de regering voor wat zich thans afspeelt in het leef- en woongebied van het inheems dorp Hollandse Kamp in het district Para. Daar zouden gronden zijn uitgegeven aan derden. Ook bij de Para Plantages zijn bewoners opgeschrikt over mogelijke uitgifte van gronden in hun woonomgeving. 

Kensenhuis vraagt aan de regering duidelijkheid te verschaffen over wat zich in zijn district afspeelt met betrekking tot de uitgifte van gronden in leef- en woongebieden van inheemse dorpen en in de nabije omgeving van de Para plantages. 

Het Assembleelid Edward Belfort (ABOP) zegt dat de regering het grondrechtenvraagstuk van inheemse en tribale volken zou oplossen, maar dat tot nu toe uitblijft. De problemen voor de inheemse en tribale volken met betrekking tot rechten over hun leef- en woongebieden worden juist erger, vindt hij. De OAS, Organisatie van Amerikaanse Staten, heeft op dit stuk verschillende vonnissen uitgesproken in het voordeel van de inheemse en tribale volken. Belfort verwijst naar het Lokono vonnis, het Kalina vonnis en het Saramacca vonnis. Hij wil van de regering weten waarom het deze vonnissen niet worden nageleefd.

SS

error: Kopiëren mag niet!