Kapitein Hollandse Kamp: “Onze rechten worden vertrapt”

De bewoners van het dorp Hollandse Kamp zijn verhit nu in hun leefgebied grondverzet werkzaamheden plaatsvinden. De kapitein van het dorp, Sergio Jubithana, zegt dat dit al vanaf vorig jaar speelt. “Landbouwers werden opgeschrikt door graafmachines waarbij er werd aangegeven dat een weg moest worden opengestoten die dwars door ons leefgebied loopt.”

Probleem

De kapitein zegt, dat in dit gebied, richting het vliegveld, aan landbouw wordt gedaan. Hij omschrijft dit als “een probleem omdat de mensen hun kostgronden daar lopen”. Hierop zijn de mannen die de machines bedienen erop aangesproken dat zij moesten stoppen. Gesprekken met het districtscommissariaat hebben niet geleid tot het gewenste resultaat. “In januari hebben wij weer gehoord dat men bezig is met het openstoten van bos en hebben wij de mannen weer stopgezet.”

Wat Jubithana schetst is. dat bij die gelegenheid iemand anders ondertussen vanuit het reeds opengestoten deel door is gegaan met openstoten van het bos en zich beroept op zijn beschikking van de overheid. “Maar ik heb die persoon gezegd dat hij in inheems gebied is. Deze persoon vindt dat het een probleem is van de overheid.” 

Jubithana zegt dat hij deze persoon heeft voorgehouden, dat de klacht reeds is doorgegeven aan de districtscommissaris en dat dit met het commissariaat kan worden. “Hij is echter doorgegaan met openstoten.” De kapitein zegt, dat via het commissariaat daarna wel voor een stop is gezorgd met de bedoeling om te praten met de ondernemer. “Ik bleef maar wachten en kreeg de mededeling dat de mannen beschikken over een beschikking en gewoon mogen werken”, laat de kapitein weten.

Media

Hij licht ook toe, dat hij een gemeenschap vertegenwoordigd. “En als ik de gemeenschap niet kan beantwoorden, dan krijg ik op mijn donder.” Hij zegt, dat hij verder niets heeft vernomen van het commissariaat en daarom de media heeft opgezocht. “De mensen waren vandaag op locatie, niet om vernielingen aan te richten, maar wel om een signaal af te geven dat onze rechten worden vertrapt.” Jubithana zegt van de ondernemer te hebben begrepen, dat deze groen licht heeft gekregen dat hij door mag werken. De kapitein heeft de man daarna weer aangegeven dat hij in inheems gebied is.

Uitspraak

Jubithana verwijst naar het VN verdrag die de rechten van de inheemsen erkennen en beschermen. “Suriname is internationaal al twee keer gevonnist.” Hij noemt het Samaaka vonnis en het Kalinja en Lokono vonnis in 2015 waarbij ook is aangegeven, dat er geen gronden dichtbij de woon en leefgebieden van inheemsen en marrons mogen worden uitgegeven.

Het Inter-Amerikaans Mensenrechtenhof veroordeelde Suriname via het Kalinja en Lokono vonnis vanwege mensenrechtenschendingen van de Kaliña en Lokono inheemse volken van het Beneden-Marowijne gebied.

“Daar moest men het vonnis binnen een bepaalde termijn uitvoeren maar tot nu toe is nog niets gebeurd.” Hij onderbouwt nog verder, dat de overheid zich hieraan moet houden, “omdat zij zelf de verdragen hebben getekend. Men zou met een vergrootglas moeten nagaan of de gebieden vallen onder Inheems of marron gebied”.

Vredesbesprekingen

Verwezen wordt ook naar het vredesverdrag van 8 augustus 1992 tussen het Nationaal Leger, het Junglecommando en de Tucajana Amazones. “Daarin is bijna alles al opgenomen”, zegt Jubithana. “Er mogen geen gronden worden uitgegeven die dichtbij liggen in de leef en woongebieden van de inheemsen en de marrons”, zegt een bewoner van het dorp.

RB 

error: Kopiëren mag niet!