“Ik zit even met mijn kapotte dingen”

Niet alleen voedingsmiddelen, kleren en benodigdheden voor lichamelijke verzorging zijn duur geworden, maar ook inboedel. Enkele vrouwen geven tijdens een gesprek met Dagblad Suriname aan, dat zij voorlopig geen inboedel kunnen kopen en dat zij liever nog even met hun kapotte koelkasten, gescheurde en gebroken bankstellen en defecte electronische apparaten blijven.

“Inboedel was al duur, maar als je de prijzen nu vergelijkt, zijn die nog erger geworden”, zeg Milla. Milla was in een winkel aan het kijken naar de prijzen van koelkasten. “Ik zit al langer dan vijf maanden met een kapotte koelkast, naast het kopen van een nieuwe zijn de uitgaven ook fors voor het repareren”, zegt Milla. 

“Ik heb mijn kast ondertussen drie keren moeten repareren en de vierde keer gaat het niet lukken. Wie gaat nu SRD 2.700 betalen voor een reparatie, het is mogelijk, maar ik kan dat niet. Maar een nieuwe kopen is ook niet makkelijk. De prijzen zijn pittig, zelfs een complete set beddensprei met alles is nu duur. Ik weet helemaal niet hoe ik het ga doen, als ik een koelkast nu koop, dan kan ik niets meer betalen, dus ik ga verder moeten sparen. Voor nu krijg ik de ondersteuning van mijn  buurvrouw, als ik koud water wil of iets waaronder ik vlees gekoeld wil houden dan doe ik het bij haar. Maar, om haar minder te storen koop ik twee pakken ijs bij de winkel, zet die in een ijsbox en koel ik mijn dingen op zo een manier voor de dag. Ik kan de dingen dus niet lang gebruiken dus ik koel producten waarvan ik weet dat ik die voor die dag of de volgende dag kan gebruiken. Het is wel vermoeiend, maar het kan nu even niet anders.”

Een andere vrouw zegt, dat zij enkele sieraden op pand heeft moeten zetten om een televisie te kunnen kopen.

“Met mijn salaris zou een televisie kopen niet in een keer lukken, naast de kosten van de vaste lasten zou dat heel moeilijk zijn. Ik heb kinderen die ik juist leer niet lang met een telefoon te zitten en om vaak samen dingen te doen.  Televisie kijken was een van ze en toen die stuk ging kwam er een kleine verandering. Dus ik besloot toch even alles te schrappen waar ik kon om een te kopen. Ik hoop niet dat ik andere problemen krijg, want een inboedel nu kopen gaat helemaal niet makkelijk zijn.”

TM

error: Kopiëren mag niet!