DNA-lid Jones (NDP): “Wettelijk verplicht stellen ambtenarenregistratie is “gangster”-wetgeving”

Het wettelijk verplicht stellen van de ambtenarenregistratie door in de Personeelswet op te nemen, dat het niet voldoen daaraan gerekend wordt tot plichtsverzuim waarop tuchtstraf staat, noemde het Assembleelid Ebu Jones (NDP) dinsdagmiddag in de Assemblee tijdens een openbare vergadering een “gangster”-wetgeving. 

In het wetsvoorstel voor de wijziging van de Personeelswet staat opgenomen, dat bij niet voldoen aan de verplichte ambtenarenegistratie als tuchtstraf het salaris van de betrokken ambtenaar wordt stopgezet. Het Assembleelid zegt, dat de overheid c.q. het ministerie van Binnenlandse Zaken via wetgeving landsdienaren angst wil aanjagen door ze te dwingen te doen wat het wil. De toepassing van het principe van “no work, no pay” als tuchtstraf druist volgens hem tegen de geest van de Grondwet. 

Jones zegt dat bij aanname van de wet zoals die nu in concept in behandeling is in de Nationale Assemblee, hij de wet bij het Constitutioneel Hof zal aanbrengen ter beoordeling. Ook zegt hij als ambtenaar op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, BIBIS, zich niet te zullen registreren. Tegen een hem getroffen tuchtstraf die daarop volgt zegt hij die bij de rechter zullen aanvechten. 

Haast

Evenals andere leden van de oppositionele NDP-fractie zegt Jones de noodzaak niet in te zien waarom de Personeelswet nu moet worden gewijzigd zoals voorgesteld in het wetsvoorstel. De Personeelswet regelt al bijna alles. Fractieleider Rabin Parmessar zegt, dat zijn fractie niet tegen ordening is van het ambtenarenapparaat. Hij vraagt zich wel af waarom er zoveel haast wordt gemaakt om de Personeelswet te wijzigen. Het heeft volgens Parmessar er alles van weg, dat met de wetswijziging men de minister van Binnenlandse Zaken (BiZa) alsnog juridisch wil indekken. Bij de verplichte ambtenarenregistratie die reeds maanden loopt, heeft de BiZa-minister namelijk gedreigd met stopzetting van salarisuitbetaling bij het niet voldoen van de verplichte registratie. Toen juristen erop gewezen hebben dat deze strafmaatregel geen wettelijke grondslag heeft, werd vanuit het parlement toen het initiatief wetsvoorstel ingediend voor de nadere wijziging van de Personeelswet. 

De NDP-fractieleider brengt de haast waarmee men de Personeelswet wil wijzigen, ook in verband met de eisen van het IMF. Het Internationaal Monetair Fonds eist sanering van het overtollig ambtenarenapparaat en daarmee verlaging van de personeelsuitgaven. SS

error: Kopiëren mag niet!