Duizenden bezoekers bij cultureel festival Chinees Nieuwjaar 

In het weekend hebben duizenden mensen een bezoek gebracht aan de Temple Fair en bazaar gehouden op het KKF terrein, aan de Kernkampweg in Paramaribo, in verband met het Chinees Nieuwjaar zondag. De organisatie lag in handen van de de Suriname Chinese United Association (SCUA). Dit is het overkoepelend orgaan van 13 Chinese sociaal maatschappelijke verenigingen. De SCUA kreeg ook ondersteuning van de Chinese ambassade in Suriname. 

Bazaar 

De entree voor de bazaar was gratis. Op de bazaar waren stands van bedrijven en eet-stands. Er waren ook dans, zang en andere optredens. Daarna werd er een vuurwerkspektakel gesponsord door de firma Soeng Ngie uitgevoerd. Inmiddels heeft na zo’n 170 jaar vestiging in Suriname de lokale Chinese gemeenschap een eigen kring opgebouwd. Dat maakt dat zij niet per se naar China hoeven voor nieuwjaar, maar ook hier feest kunnen vieren. Het is gebruikelijk dat er etentjes worden gehouden. Bij de Nieuwjaarslunch worden tempeldiensten en dansvoorstellingen opgevoerd. Mensen zijn gekleed in traditionele kledij. “Chinezen leveren een waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van Suriname.” Zo roemde het staatshoofd het aandeel van de Chinese gemeenschap in de Surinaamse samenleving. Het jaar 2023 markeert ook 170 jaar Chinese immigratie. 

Voorspoed

President Santokhi maakte van de gelegenheid gebruik, om een ieder een gelukkig Chinees Nieuwjaar te wensen. Het jaar 2023 wordt voorspeld als ‘het jaar van hoop’. Het is het jaar van het konijn. Het konijn staat symbool voor geduld, geluk en vrede.

“Daar hebben we nu, meer dan ooit, behoefte aan. Dit jaar is een markant jaar, want we vieren eveneens, 170 jaar Chinese immigratie. Onze Chinese broeders en zusters maken een belangrijke deel uit van de samenleving. Ze hebben in die 170 jaren een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van Suriname”, sprak Santokhi. Voorts riep de president een ieder op samen, met één hart, één geest en met een eensgezind doel te werken aan duurzame welvaart en om de Surinaamse natie te bevorderen.

error: Kopiëren mag niet!