AKMOS ernstig bezorgd over koersontwikkeling

De Associatie van Kleine- en Middelgrote Ondernemers in Suriname (AKMOS) maakt zich ernstig zorgen over de huidige koersontwikkeling. Stabiliseerde de wisselkoers voor de US-dollar zowat een maand geleden zich rond de SRD 31,50, nu beweegt het zich haast dagelijks richting boven de SRD 32,50. En er zijn geen vooruitzichten waar het ergens zal stoppen. 

Harry Soekhlal, voorzitter van de AKMOS (zie foto), zegt dat de huidige ontwikkeling van de wisselkoers veel argwaan en onzekerheid bij kleine- en middelgrote ondernemingen teweeg brengt. Men weet niet wat te doen en de dagelijkse stremming in bedrijfsvoering is verontrustend. 

Naast de steeds stijgende bedrijfs- en exploitatiekosten kijken steeds meer ondernemers aan tegen steeds meer gedemotiveerde arbeidskrachten. Lonen en salarissen van arbeidskrachten staan onder toenemende druk, men voelt zich ongelukkig en men trekt weg. Het vinden van nieuwe gemotiveerde arbeidskrachten is als het zoeken van een speld in een hooiberg. Men is niet bereid  te werken en wil niet werken tegen de aangeboden lonen. 

Het wegtrekken van arbeidskrachten vindt Soekhlal het ergst. Er is veel in hen geïnvesteerd door de respectieve bedrijven. Soekhlal vindt dat de regering fermer moet optreden om de koersontwikkeling onder controle te brengen. De maatregelen die de overheid neemt zijn op zich goed, maar het schort behoorlijk aan de implementatie ervan. Maatregelen werken slecht van korte duur. 

Volgens de AKMOS-voorzitter dient de overheid in haar beleid het belang van de groep kleine- en middelgrote ondernemers op de eerste plaats te zetten. Het armoede vraagstuk kan slechts opgelost worden door KMO’s te ondersteunen, omdat het werkgelegenheid schept en voor inkomsten zorgt voor gezinnen. De steeds stijgende wisselkoers heeft in de achterliggende periode  grote ravages aangericht bij de kleine- en middelgrote ondernemingen. Deze zullen de komende prijsstijgingen niet aankunnen. Vele bedrijven zullen genoodzaakt zijn hun bedrijfsactiviteiten te staken, met als gevolg verlies van arbeidsplaatsen.

SS

error: Kopiëren mag niet!