Cellenhuis voor vrouwen in Nickerie

Tijdens een ronde in justitiële en advocatenkringen werd er bezorgdheid uitgesproken over: “Het ongelooflijk toenemend aantal strafzaken in het qua bevolking klein district Nickerie.”

Misdaad 

“Iedereen heeft het over de toename van de criminaliteit in Paramaribo. De misdaad epidemie doet zich echter over heel het grondgebied van Suriname voor. In alle windstreken wordt er een toename van misdrijven van uiteenlopende aard geconstateerd.”

Lange zittingsrol

“In het Derde Kanton Nickerie zal deze week weer een lange zittingsrol worden afgewerkt. Op de rol staan onder andere strafzaken tegen een achttal verdachten die zich schuldig hebben gemaakt aan veediefstal, meerdere gevallen van bedreiging, mishandeling, diefstallen, bezitten van valse paspoorten, gokverslaafden die het geld van werknemers hebben verdobbeld, brandstichters enzovoorts.”

Ver van huid

“In Nickerie en andere districten zijn er geen cellenhuizen waar vrouwen in kunnen worden ondergebracht. Zij die om de een of andere reden in bewaring worden gesteld worden in Paramaribo ingesloten. Voor elke terechtzitting moeten deze verdachten vice versa naar Nieuw-Nickerie worden vervoerd.”

Recht op bezoek

“De bevolking van cellenhuizen en strafinrichtingen hebben recht op familie- en ander bezoek. Verdachten en gevangenisvolk uit bijvoorbeeld Nickerie die in de hoofdstad worden ondergebracht worden hierdoor beknot in hun rechten.”

Brieven en telefoon

“Het contact met de buitenwereld en bezoek via brieven en telefoon loopt niet vlot en is bij lange na niet hetzelfde als persoonlijk contact. De politie en justitie geven vanwege privacyregels geen adressen door waar gevangenen zijn ondergebracht.”

Strafonderbreking

“De geestelijke zorg voor gedetineerden is belangrijk. Bezoek kan het leed van de verdachte verzachten. Gevangenen hebben incidenteel recht op strafonderbreking. Bijvoorbeeld bij een sterfgeval in de familie. Deze mogelijkheid wordt minder als de gedetineerde naar de stad is overgebracht.”

Psychisch kwetsbaar

“Erg schrijnend is de situatie van geïnterneerden die psychisch kwetsbaar zijn of een verstandelijke beperking hebben. Veel geïnterneerden worden opgesloten zonder voldoende toegang tot gespecialiseerde zorg waar ze recht op hebben.”

HD

error: Kopiëren mag niet!