Rabin Parmessar (NDP): “Rattenplaag gevolg van zwakke monitoring en voorlichting”

De explosieve groei van de rattenpopulatie in de rijstvelden in Nickerie is het gevolg van zwakke monitoring en voorlichting van de zijde van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). De huidige rattenplaag is niet van de één op de andere dag ontstaan, maar speelt reeds 2 tot 3 rijstseizoenen. 

NDP-Assembleelid Rabin Parmessar is van oordeel, dat het ministerie van LVV de situatie met betrekking tot de rattenpopulatie slecht heeft gemonitord en ook niet tijdig actie heeft ondernomen door bijvoorbeeld voorlichting aan en begeleiding van padieboeren. Over de afgelopen 2 tot 3 seizoenen hebben de ratten zich daardoor explosief kunnen vermenigvuldigen. 

De aanwezigheid van ratten op de rijstvelden is geen nieuwigheid, maar dat het nu tot een ernstige plaag is uitgegroeid is ongekend. De aanpak van de rattenbestrijding zijdens het ministerie van LVV noemt Parmessar niet-professioneel en de gevolgen daarvan kunnen zeer ernstig zijn. In alle ressorten in Nickerie beschikt LVV over ressortkantoren met voorlichters en begeleiders. Die zouden nu intensief ingezet moeten worden. De situatie als gevolg van de rattenplaag is zeer ernstig.

Aan de bel getrokken 

Hij zegt bij de laatste padieoogst enkele maanden geleden in het parlement aandacht te hebben gevraagd van de regering voor de enorme schade die boeren lijden als gevolg van de rattenplaag. Waar de boer normaliter een oogstopbrengst heeft van 1.800 tot 1.900 balen, is deze het afgelopen seizoen  gedaald naar 1.000 balen. 

De schade die de ratten aanrichten is aanzienlijk. De boeren lijden zware verliezen en raken nog verder in de schulden. Om de schuld van de rattenplaag primair bij de boer proberen te leggen is onjuist. LVV wijt de explosieve groei van de rattenpopulatie aan de vele niet onderhouden en onbeplante rijstpercelen. Daar vinden de ratten hun habitat en vermenigvuldigen zich razendsnel. Om diverse redenen, waaronder de verhoogde investeringskosten om de grond te bewerken en in te zaaien, zijn veel boeren in de voorbije seizoenen niet in staat geweest om in te zaaien. Vele rijstpercelen raken daardoor met onkruid overwoekerd. De slecht onderhouden lozingen voegt toe aan de explosieve groei van de rattenpopulatie.

Voorlichting en begeleiding

Parmessar vindt dat indien de monitoring zijdens het ministerie van LVV in de voorbije seizoenen goed was geweest, men zou hebben moeten zien aankomen dat de rattenplaag buiten proporties zou gaan uitgroeien. Men had dan veel eerder acties kunnen ondernemen en de voorlichting naar de boeren toe kunnen intensiveren. De huidige aanpak van de rattenbestrijding vindt het Assembleelid niet-professioneel. Hij vraagt zich af of de relevante onderzoeksinstituten en laboratoria vooraf zijn geconsulteerd bij de keuze van het soort rattengif. Heeft men kunnen vaststellen wat de gevolgen zijn voor de mens, het milieu en de flora en fauna bij niet juist gebruik? 

De voorlichting en de begeleiding van de boeren zou veel beter en intensiever moeten geschieden. Men zou nu eigenlijk huis aan huis moeten gaan met de voorlichting en de begeleiding. 

Nu al gaan berichten rond dat koeien, geiten en schapen dood zijn gegaan. Een grondig onderzoek moet vaststellen of dit niet te maken heeft met de rattenbestrijding. Zijn de boeren voorgehouden hoe de ratten op te ruimen? De dode ratten liggen rond in het water op de rijstvelden. De rijstvelden staan in verbinding met lozingen en kanalen. De kans dat het gif daar in het water terecht komt is levensgroot. 

Parmessar waarschuwt, dat de autoriteiten het gevaar voor de veiligheid van mens en het vee niet onderschat moet worden. In dit verband verwijst hij naar de ziekte van Weil, waar enkele maanden geleden enkele personen in Nickerie aan zijn overleden.

SS 

error: Kopiëren mag niet!