Positief het nieuwe jaar in

Negatief denken is verslavend en daarom blijven er zoveel mensen in hangen. Het is als ongezond eten. Het stilt voor even je honger maar het voedt je niet om gezond te worden. Met andere woorden, negatief bezig zijn, geeft je voor een kort moment een goed gevoel omdat je denkt dat je een ander raakt, maar op de lange termijn maakt het jou geestelijk kapot.

Iedereen heeft weleens negatieve gedachten, alleen moet je ervoor waken dat je niet in die negatieve gedachtenspiraal blijft hangen. Je kan namelijk anderen meetrekken in dat negatieve en zo de positieve energie uit de ander wegzuigen.

In onze samenleving gaat negatief denken steeds meer overheersen. Dat is begrijpelijk want dit volk heeft achter elkaar ontzettend veel voor zijn kiezen gehad. Mensen hebben steeds meer de neiging om aan situaties, gedragingen, informaties of artikelen een negatieve draai te geven. Velen zijn niet van zichzelf zo negatief, ze worden zo gemaakt, vaak door beïnvloeding van anderen. Er wordt bijvoorbeeld door iemand geroepen:” Hij heeft zoveel beloofd, maar maakt het niet waar of er wordt te veel gereisd en dat kost het land veel geld.” Deze zinnen worden overgenomen door anderen en binnen de kortste keren wordt het als een refrein van een lied gezongen. Het gevolg is dat men niet zelf meer nadenkt maar aan de lopende band gehoorde verwijten en kritiek blijft herhalen. Hierdoor wordt al het goede en positieve dat is gedaan, verdrongen en zelfs vergeten. Daarom wordt er vaak gezegd dat dit volk snel vergeet. 

Dat stemmetje in je hoofd blijft maar ratelen en houd je gevangen in een neerwaartse spiraal van negatieve gedachten. Er wordt bewust en onbewust leed gezaaid en dat drukt de sfeer in de samenleving. Men denkt niet aan wat goed is voor land en volk maar welk voordeel er voor zichzelf uit te halen is.                                                             

What is down in the dwell, comes up in the bucket.                                                       

Natuurlijk mag er kritiek zijn want dat houdt de mensen scherp en kan zorgen voor verbetering. Maar laat de kritiek opbouwend zijn, want opbouwende kritiek stimuleert positief gedrag en dat zorgt weer voor een prettige sfeer in de samenleving.

Positief denken kan worden aangeleerd door je negatieve gedachten kritisch te beoordelen en op een reële manier zelf te denken en niet van horen zeggen.  Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf:’ klopt het wel wat die ander roept? Kan ik er ook anders tegenaan kijken?’

Je hebt niet altijd controle over wat je hoort van anderen of op de radio en televisie maar wel hoe je daarop reageert.                                                                                                                                               Zelfkennis en zelfinzicht vergen training en tijd. Gelukkig zijn er nog mensen die bereid zijn om zichzelf hierin te scholen. Deze mensen laten zich niet beïnvloeden door negatief geroddel en proberen, ondanks een nijpende situatie, toch mee te werken aan een positieve opbouw.

De eerste stap naar een positieve instelling is om aan alle goede dingen in je leven te denken. Hierdoor focus jij je op wat je wél hebt en niet op wat die ander heeft, wat je kan doen om te helpen i.p.v. af te breken. Een positieve houding is een concrete en intelligente manier om problemen te lijf te gaan en op te lossen. Je dient daarmee niet alleen jezelf maar je helpt anderen om te groeien en je groeit met ze mee.

Een belangrijk aspect van een positieve instelling is om je te verplaatsen in de ander, ‘hoe zou ik me voelen als men dat met mij deed?’ Een positieve denker ziet een situatie niet slechts ‘goed’ of ‘slecht’, maar bekijkt het van meerdere kanten.  

Positief in het leven staan creëert niet alleen een prettige sfeer, maar zorgt ook voor een gezonde geest en levert veel betere resultaten.                                   

Dit land kan alleen gered worden als we samen werken aan de ontwikkeling. Geef negatief gedrag en uitlatingen geen podium. Kijk niet of de regering of een ander meer geld krijgt en wel of niet bezuinigt, maar kijk wat jezelf voor je land kan doen. Denk niet aan hebben en krijgen maar aan helpen en geven.

Beste mensen, er staat weer een nieuw jaar voor de deur. Dat betekent dat we een nieuwe kans krijgen om de bladzijden van het boek van 2023 met positieve dingen te vullen. Er is veel chaos, destructie en leed in de wereld. Laten we liefde en empathie zaaien en hebzucht en de hang naar macht en bezit afzweren.

People were created to be loved. Things were created to be used. The reason why the world is in chaos is because things are being loved and people are being used.”

Josta Vaseur.

error: Kopiëren mag niet!