Beroep onder de loep: Wachter – “Je weet niet wat er allemaal kan gebeuren”

“In de avond werken is een uitdaging, maar op zo’n manier kan je wel verdienen”, zegt Edmond. Hij is wachter en geeft aan dat hij nooit had gedacht om wachter te zijn. “Vanaf de schoolbanken heb je een andere verwachting naar de toekomst toe van je eigen carrière, maar het loopt vaak anders.”

“Je hebt mensen die hun dromen kunnen realiseren en gaan voor hun droombaan, maar anderen die daar helemaal niet toe in staat zijn. Ik heb in mijn levenservaring op bijna tien plekken gewerkt en werken als wachter, of hoe men het netter zegt security, doe ik nu het langst. Na mijn studie heb ik heel wat dingen binnen mijn vak gedaan, maar door de situatie heb ik moeten improviseren. Ik heb dingen bij moeten leren en ook moeten kijken waar ik meer kon verdienen. Security werk betaalt niet veel. maar het is te redden, het is daarnaast een uitdaging, je weet niet wat er allemaal kan gebeuren”, zegt Edmond. 

“Security kan een ieder zijn, maar je gaat uiteindelijk trainingen moeten volgen in hoe je bepaalde dingen aanpakt en je jezelf moet beschermen. Het werk lijkt gemakkelijk, maar dat is helemaal niet wat men ziet”, benadrukt Edmond.

“Het gaat niet alleen om zitten en kijken wat er gebeurt of een gebouw beveiligen. Je hebt vaak dat je mensen moet beschermen en hun vertrouwen in je zetten. Rondlopen en kijken of alles goed is en daarnaast als er gevaar dreigt, dan weten hoe je dat moet aanpakken. Ik heb gevallen meegemaakt waarbij men on the job stapt en als er gevaar dreigt weg rent. Garant staan voor iemand is een grote stap. Je kan aan het eind je leven ook verliezen als dingen uit de hand lopen, maar daarom moet je weten wat je doet en hoe je zaken moet aanpakken.”

Edmond geeft verder aan dat hij al meer dan vijftien jaar wachter is en heel wat heeft meegemaakt. “Ik heb in mijn werkervaring meer dan twintig berovingen meegemaakt en ook nog gevallen waarbij ik zelf bedreigd werd en ongeluk heb gekregen. Mijn gezin heeft zich ook zorgen gemaakt en blijft zich zorgen maken. Ik heb nooit gedacht om wachter te worden, maar ik ben er van gaan houden. Als er aan de ene kan geen doorgerekend vermogen is en de werkgever je niet waardeert gaat het ook niet lukken. Maar aan het eind moet jij kijken wat je bevalt en of je dat salaris waard bent.” 

Edmond adviseert vele jongeren hun best te doen. “Denk goed na over wat je wilt worden en probeer die gedachten vast te houden. Security gaat men nodig blijven hebben, maar als je niets beter van jezelf kan maken, dan doe het en ga voor een betere toekomst.”

TM

error: Kopiëren mag niet!