WUSC-Caribbean en Petro Orchid N.V. werken samen aan ontwikkeling tuinbouw in Nickerie

Op 7 december 2022 heeft het team van WUSC-Caribbean (Suriname) een overeenkomst getekend met Petro Orchid NV, een geregistreerde importeur/leverancier van agrarische producten en equipment in Suriname.

WUSC (World University Service of Canada), een Canadese non-profit organisatie die in het Caribisch gebied geregistreerd is als WUSC-Caribbean, heeft een vijfjarig project in uitvoering getiteld; het Sustainable Agriculture in the Caribbean project (SAC-project). Dit project wordt gefinancierd door Global Affairs Canada (GAC) en tegelijkertijd uitgevoerd in Dominica, Guyana, Jamaica, St. Lucia en Suriname.

Het SAC-project heeft tot doel belanghebbenden die betrokken zijn bij geselecteerde landbouwmarkten samen te brengen om klimaatbestendige landbouw te bevorderen voor rechtvaardige economische groei en om de economische welvaart van vrouwen, jongeren (meisjes en jongens) en gemarginaliseerde mannen te vergroten en te verbeteren in duurzame landbouwmarkten in de bovengenoemde vijf landen.

Door middel van samenwerking met lokale partners wordt verwacht dat de ontwikkelingsprocessen in duurzame landbouw lokaal worden aangestuurd, terwijl WUSC- Caribbean zal helpen bij het creëren van de voorwaarden voor de partners om te innoveren en zich aan te passen aan veranderingen in markttrends. Ondersteuning van het SAC-project in Suriname vindt voornamelijk plaats door middel van capaciteitsopbouw, het bij elkaar brengen van belangrijke marktspelers, het versterken van marktverbindingen en het ondersteunen van innovatieve en duurzame teelttechnieken in de tuinbouw.

De overeenkomst houdt in dat in samenwerking met lokale partners demonstratie velden zullen worden opgezet op diverse plaatsen in Nickerie en trainingen in klimaatbestendige en duurzame landbouw verzorgd zullen worden. De begeleiding en training van de tuinbouwers zal geschieden door de Input suppliers, het Ministerie van LVV en andere professionals.

Voor het eerste traject is gekozen voor bladgroenten, met als doel de beste praktijken onder de aandacht te brengen van de tuinbouwers. Dit, als onderdeel van de Climate Smart Agriculture-initiatieven die worden gepromoot via het SAC-project.

Petro Orchid is als partner overeengekomen om demonstraties te geven over goede landbouwpraktijken (GAP) en de toepassing van teelttechnieken die kunnen leiden tot hogere productiviteit. Verder is het de bedoeling dat vrouwen en jongeren door middel van GAP demonstraties in Nickerie voorzien worden van de basiskennis om de ideale producten te kiezen tegen de aanbevolen tarieven en op de juiste momenten voor effectieve ziekte- en plaagbestrijding doen in hun aanplanten.

De overeenkomst werd ondertekend door Munish Persaud, Deputy Director van WUSC-Caribbean, en Sudhir Sookha, CEO van Petro Orchid NV, in aanwezigheid van mevrouw Senrita Gobardhan, districtscommissaris van Nickerie, Jamillah Salarbaks, onderdirecteur van het ministerie van LVV en Steve Renfurm, Climate Smart Agriculture Officer van het SAC-project in Suriname.

De lokale partners, de districtscommissaris en de onderdirecteur van het ministerie van LVV zijn onder indruk van deze samenwerking en hebben bij deze hun volledige ondersteu

error: Kopiëren mag niet!