Een zwaar jaar

Aan de vooravond van het einde van het jaar 2022 blikken we kort terug naar het afgelopen jaar en dan moeten we constateren, dat het een zeer moeilijk jaar is geweest voor de werkers in het land. Er zijn door werkgevers hier en daar wat festiviteiten gehouden om het jaar af te sluiten. 

Het algemeen gevoel bij de werkenden was, dat men liever een bedrag in handen had gehad waarmee men dan eten en drinken voor het gezin zou kunnen kopen. Dat is een teken dat mensen het heel moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Het wordt de eerste keer na jaren dat de bevolking weer de gelegenheid zal hebben om in openbare en massale settings het jaar af te sluiten. Er is een behoorlijk aantal Surinaamse bands deze kant opgekomen vanuit Nederland en dat zal de feestvreugde alhier wel verhogen. We moeten zeggen dat de kaboel-situaties die op een school waren getoond en normaal Surinaams gedrag betreffen, niet van de lucht zijn. De mensen zullen flink de benen losgooien en de bloemetjes buiten zetten. 

Wij weten dat de feestroes straks over zal zijn en dat dan niet het geluid van de muziek, maar van de knorrende maag hoorbaar zal zijn. Er zou door de regering zijn gezegd, dat we al door het diepe dal heen zijn, maar dat is al een paar keer door dezelfde mensen gezegd. En elke keer dat het wordt gezegd, wordt het leven dat erop volgt moeilijker en duurder. 

De regering heeft in 2022 een dieptepunt bereikt en we weten niet of dit het diepste punt is dat bereikt kan worden. Wanneer we kijken naar een vp die met 20 kilo goud om zijn nek in het openbaar loopt, dan is de vp de Marie Antoinette van deze regering. Dus dat de vp wel cadeautjes uitdeelt, maar dat hij niet solidair is met het volk dat door zijn toedoen pinaart. We zeggen zijn toedoen, omdat het wanpresteren van de regering als grootste oorzaak heeft het ontbreken van eenheid van beleid en van bestuur. De vraag rijst of de vp toestemming van de president heeft om zich zo te profileren. Terwijl de president met miljoenen om zijn nek omhangen loopt en zeer waarschijnlijk daarover ook nog geen vermogensbelasting betaalt, dus de burger en de kleine man zwaar benadeelt, zijn er mensen in het land die onder zijn bewind niet eens voldoende en voedzaam kunnen eten. Er is een persoon die vanuit Nederland met veel plezier allerlei wantoestanden van de regering van Suriname aankaart, die beweert dat de naam van de vp in de aanduiding van de regering niet correct is. Wat hij beweert is niet correct, omdat het een Surinaams gebruik is dat bij het aanduiden van regeringen, de familienamen van de president en de vp worden genoemd. Wel is het zo dat de president de regeringsleider en het staatshoofd is. 

We hebben in het afgelopen jaar weer geen investeerders gehad, ondanks we een vruchtbaar land hebben, waar geen natuurrampen zijn en waar we gevrijwaard zijn van oorlogen.

In het jaar 2022 is het belangrijke investeringsbesluit uitgebleven en dat zal zo blijven met de kwaliteit van bestuurders als onze vp. Overall genomen hebben we een zeer zwak optreden gehad vanuit de totale regering. Veel focus ligt op een wisselkoers die niet in bedwang is te houden. Ministers die belast zijn, weten niet wat ze precies moeten doen. We hebben ook niet gemerkt dat de governor van de Centrale Bank en  de minister van Financiën geen hecht team zijn geweest. Wij merken dat de governor een vrij passieve rol heeft waarin hij ook zeer lijdelijk is en niet graag samenwerkt. 

We hebben ook gemerkt dat eigenlijk het tripartiet overleg dat door de regering was ingesteld om de pijnlijke en strategische delen van het beleid tot herstel en groei, mislukt is. We hebben vernomen dat het bedrijfsleven zwaar ontevreden is. Ook de vakbeweging is ontevreden en is een algehele staking net voorkomen. De nutsvoorzieningen, met name vanuit de EBS en Telesur, drukken zwaar op het budget van de werkers. Aan de andere kant ervaren de ondernemers dat het beleid niet vriendelijk is naar hen toe. Door de private organisaties is aangegeven, dat onder deze regering het zaken doen moeilijker is geworden. Dat niveau van ontevredenheid is eerder niet opgemerkt. We hebben ook een vereniging van economisten die eigenlijk in grote lijnen het niet akkoord is met de lijn van de regering. Er moeten voor eind van het jaar 6 fiscale en daarmee gerelateerde wetten worden goedgekeurd. De vraag is hoe dat nog alle fatsoen kan. 

In 2022 is de armoede toegenomen in Suriname en is de middenklasse uitgedund. Het jaar 2022 was alleen wat betreft covid-19 een beter jaar in die zin dat de druk van de pandemie minder is geworden. Aan het eind van 2022 is er geen reden om feest te vieren, feesten kunnen alleen even dienst doen om de misère voor enkele uren te vergeten.        

error: Kopiëren mag niet!