Aanpassing Personeelswet innerlijk tegenstrijdig

Digitale registratie geeft verkeerde meldingen

Vanuit De Nationale Assemblée is gisteren genoteerd dat de wijziging van de Personeelswet is aangehouden. De wijziging van de Personeelswet heeft te maken met de registraties die gaande zijn in het kader van de Public Sector Reform. Wij hebben eerder aangegeven, dat deze registratie niet nodig was, omdat de informatie al bekend behoort te zijn bij de verschillende ministeries. Die weten allemaal wie loon ontvangt, wie ervoor werkt en wie taxi gaat rijden of alleen de presentielijst een paar keren in de maand komt tekenen. De registratie vanuit het PSR-programma heeft geen toegevoegde waarde, het is slechts een opdracht door de werkgever is gegeven en waaraan de werkgever nu consequenties wil verbonden. Die consequentie is dat personen die zich niet aan de opdracht van de registratie houden, kunnen worden ontslagen. De grote vraag die dan rijst is wat de ambtenaar misdaan heeft als hij zich niet registreert, dat zo zwaarwegend is dat het een ontslag zou rechtvaardigen. 

De wijziging van de Personeelswet is een uiting van macht die de werkgever in de publieke sector meent te hebben over landsdienaren. Het is een demonstratie van macht vanuit de minister van BiZa. De behandeling van de wijziging van de Personeelswet is aangehouden, omdat enkele DNA-leden van mening waren gisteren, dat nog enkele stakeholders dienen te worden gehoord. De wijziging is nogmaals bedoeld om de macht van de werkgever te tonen en om aan te geven dat het niet opvolgen van instructies van Biza, kan leiden tot de zwaarste straf in de Personeelswet namelijk ontslag. De BiZa-minister was in DNA bereid mee te werken aan uitstel van behandeling van de wijziging van de wet. Verder zal hij de periode van registratie van de wet verlengen naar januari 2023. Door de minister zou zijn bekend gemaakt, dat meer dan 80% van de ambtenaren gevolg heeft gegeven aan de verplichte registratie. Nu weten we niet of de registratie van de minister wel klopt, want vooral het digitale registratiesysteem heeft enkele behoorlijke manco’s. 

Er zijn een paar zeer venijnige adertjes in het gras, waardoor ambtenaren denken dat ze zich digitaal hebben ingeschreven, maar dat zou nog niet het geval zijn. Zo krijgen ambtenaren als ze hun digitale registratie hebben afgerond en alles hebben ingevuld en opgeladen, letterlijk de volgende mededeling via de mail: “Als bewijs dat u gegevens is bewerkt, ontvangt u hierbij een bewerkt bewijs, welke u kunt bezichtigen, als u hierop klikt.” Deze zin heeft overigens 3 taalkundige fouten, waarmee al twijfels over de professionaliteit van de registratie ontstaan. De laatste 4 woorden zijn een hyperlink, waarop kan worden geklikt. Uit dit bericht blijkt niet dat de registratie nog niet voltooid, maar het is wel zo. Als dit bericht in de mailbox wordt ontvangen, is de landsdienaar nog niet geregistreerd. Maar het bericht laat blijken, dat de registratie is voltooid, althans dat de gegevens zijn bewerkt en dat men een bewijs van alles kan krijgen, zo men dat wenst op dat zelfde moment, door op de hyperlink te klikken. Nu zijn er ambtenaren die genoegen hebben genomen met dit bericht en het bewijs niet hebben willen zien. Er zijn ambtenaren die direct op de link hebben geklikt en die hebben een bewijs van registratie met de datum van die dag ontvangen. Bij sommige ambtenaren haperde het internet waardoor niet op de link kon worden geklikt en sommigen vonden het klikken op de link niet nodig, omdat het niet als een verplichte handeling is aangegeven. Sommigen zijn achteraf uit nieuwsgierigheid en om toch een bewijs te hebben wel na enkele dagen op de link gaan klikken en wat blijkt: niet de datum waarop men heeft geregistreerd geldt als dagtekening van de registratie, maar de datum waarop men op de link heeft geklikt.

De conclusie is dus, dat de mededeling in de mailbox na de registratie incorrect is en dat daarin moet staan dat de registratie voltooid moet worden door op de link te klikken en dat het bewijs op een of andere manier moet worden bewaard. In dit geval is het downloaden van het bewijs. 

De conclusie van dit alles is dat straks een aantal landsdienaren die zich digitaal hebben geregistreerd, zullen blijken dat niet volledig te hebben gedaan. Het is zaak dat de regering deze zaak corrigeert. Bovendien, het bewijs dat men krijgt na het klikken op de link heeft geen enkele authentieke waarmerken dat het om een echt bewijs gaat. Het is zo na te maken, niet eens een registratienummer staat erop vermeld. 

Verder moet gezegd worden dat als gekeken wordt naar de gronden die kunnen leiden tot ontslag, het de bedoeling van de wetgever is dat het moet gaan om de werkzaamheden die de ambtenaar moet uitvoeren of zijn kwaliteiten om de werkzaamheden uit te voeren. Het niet voldoen aan een plicht van het bevoegd gezag om zich te gaan registreren past niet in het rijtje van de ontslaggronden. En daarom zeggen we dat een wetswijziging die het niet-registreren als ontslaggrond incorporeert in de Personeelswet, in strijd is met het systeem van de Personeelswet zelf en dat het niet past met het oogmerk dat deze wet heeft. Dat de werkgever enige consequenties aan de nalatige landsdienaar kan verbinden zou kunnen, maar ontslag lijkt daarvoor te vergaand, en zelfs een schorsing ook. 

De vraag rijst uiteraard ook of een instructie om zich te gaan registreren, een redelijke opdracht is waaraan de ambtenaar gevolg moet geven, temeer daar het duidelijk is dat een fungerend ambtenaren administratiesysteem sinds jaar en dag bestaat en de basis is van uitbetalingen aan de landsdienaren. Het lijkt ons geen redelijke opdracht te zijn, eerder een overbodige.  

error: Kopiëren mag niet!