NIMOS oftewel …als het kalf verdronken is dempt men de put

Een strafrechtelijk onderzoek tegen NIMOS en dc’s is noodzakelijk en meer dan vanzelfsprekend. We kijken wel vreemd van een bericht, dat het OM een onderzoek zal starten naar kwikdampen en vreemde vergunningen. Het OM is nu pas wakker. Daarover kan je alleen maar schande uitspreken, foei toch OM! Ook de tieners die bij NIMOS in dienst zijn getreden en vanwege duistere redenen allemaal op beslissende posten zijn gezet, lijken na 15 jaar volwassen te zijn geworden. Inmiddels hebben de opa’s en oma’s die nu pas hun verstand hebben gekregen waarschijnlijk een aantal honderden doden en kankergevallen op hun geweten. De soort wanprestatie die door de leidinggevenden en de technici van NIMOS zijn gepleegd, in het belang van de zoete orde en uit broodvrees, moet eigenlijk strafbaar worden gesteld. 

Er is in de media bericht dat in delen van Paramaribo hoge kwikdampen zijn gemeten. Wanneer we dat lezen, dan zeggen we dat het wel gerechtvaardigd is als mensen dan boos worden op instituten als NIMOS. Want, terwijl de hele samenleving weet dat er hoge kwikconcentraties voorkomen in delen van Paramaribo en dat al 20 jaar, is NIMOS nu pas tot die ontdekking gekomen. 

Wij zeggen over die hoge concentraties en de kwalijke en vuile rol die het NIMOS speelt in deze, al zeker 10 jaren. In de Nederlandse krant Trouw verscheen op 14 juni 2013, ruim 9 ½ jaar terug, een artikel met de volgende kop: “Kwikdampen walmen ongestraft door Paramaribo”. Wat voor de Nederlandse mediamensen onmogelijk leek, was een normale zaak voor de Surinaamse counterparts. Normaal, omdat ze hun aanvraag op een stuk grond en een volkswoning niet in gevaar wilden brengen door regeringsmensen boos te maken. In het Nederlandse artikel wordt een docent van de universiteit geïnterviewd en geciteerd, de meneer weet een heleboel, maar nooit hebben we van zijn hand in de krant een confronterend artikel gelezen. De rol van de universiteit is in deze als een  kennisinstituut bij uitstek is ook dus dubieus, maar niet rijp voor strafrechtelijk onderzoek.

Het feit dat men uiteindelijk toch met de billen bloot gaat, betekent dat de leiding van het NIMOS voor haar passiviteit en a-nationaal en lafhartig gedrag moet worden vervangen. Het NIMOS heeft de plaatselijke bevolking en de Surinamers die regelmatig met die kwikdampen in aanraking zijn gekomen, in de steek gelaten en heeft de kant gekozen van de vervuilers en eigenlijk de sluipmoordenaars. Dat heeft het NIMOS gedaan om enge belangen van mensen niet te schaden, de politieke elite niet tegen zich in het harnas te jagen en zodoende om directiefuncties te behouden. Eigenlijk kan de NIMOS-leiding ook van corruptie worden verweten. 

Nu het OM maatregelen zal treffen tegen de verdere vervuiling door rijke goudsmeden, moet ook een strafrechtelijk onderzoek ingesteld worden tegen de leiding van het NIMOS. Want, het is best wel mogelijk dat goudsmeden met kilo’s goud, al dan niet bewerkt, de stilte en de lijdelijkheid van NIMOS hebben gekocht. Ook moet de rol van de dc’s strafrechtelijk worden onderzocht. We weten altijd, dat dc’s beladen zijn met kilo’s goud aan sieraden. Men heeft zoveel goud in de kasten thuis liggen. dat de 10 of meer vingers die men heeft niet genoeg zijn om al de ringen te dragen en de kettingen. 

Wij vragen dus, dat het OM een strafrechtelijk onderzoek doet naar de leiding van het NIMOS en de dc’s die vergunningen hebben verstrekt. Want hoe is het in Gods naam mogelijk dat er vergunningen aan goudsmeden worden gegeven zonder milieuvoorwaarden? Hoe kan het dat het NIMOS nooit tegen deze vergunningen heeft geageerd? Dit alles is niet toevallig. De hamvraag die in deze gesteld moet worden is, wat de impact is van de kwikdampen in de regio’s waar ze voorkomen en waar de kwikdampen naar toe verhuizen via de wind. Ook moet onderzocht worden wat de kwikdampen heeft aangebracht aan de gezondheid van de werknemers in de verschillende goudsmeden. 

Er moet een impactstudie worden gedaan naar kosten van de goudbedrijven. Gedupeerden moeten een miljardenclaim indienen primair tegen de goudbedrijven en secundair tegen de nalatige overheid (die vertegenwoordigd werd door NH, dc’s en NIMOS). Een aantal advocaten moet een mooie case tegen de goudsmeden en de staat voorbereiden. Wanneer de rechter hier terughoudend is, moeten internationale gerechtshoven worden ingeschakeld. Maar, bepalend zal zijn de impactstudie. Iedereen die denkt direct gedupeerd te zijn door de kwikdampen moet zich aanmelden bij een ngo die dit werk moet doen. 

Behalve NIMOS nemen we de kantoren van internationale milieuorganisaties en –lobby’s ook kwalijk voor de silence die ze hier in acht hebben genoten. Die hebben hun heerlijk verblijf in het warme paradijs niet willen verstoren door ruzie te krijgen met politici, machtige bedrijven en de regering.

De softe aanpak van het OM doet ons wel onze wenkbrauwen fronsen. Het bericht vermeldt, dat het OM met milieucriminelen aan de onderhandelingstafel zal zitten. U en wij kunnen heel gemakkelijk raden wat er dan zal gebeuren als de lokale gemeenschappen de zaak op hun beloop laten. Het OM kan in het geheel gaan vallen voor een aantal glimmende verleidingen. Het bericht is gelanceerd, de directe buurten moeten scherp zijn, want de media zijn slap en kopen elk verzinsel dat aan hen wordt verkocht. De rest van de gemeenschap ziet de zaak als een ver-van-mijn-bed-show want die kan niet eens een behoorlijk pak melkbrood kopen en een pak melk.       

error: Kopiëren mag niet!