Logopediepraktijken “De Katrijntjes” en “The Bizzy Bee” organiseren logopedische screening

De logopediepraktijken “De Katrijntjes” en “The Bizzy Bee” organiseren van 3 tot 7 januari 2023 een logopedische screening te Saramacca en Wanica. Gaytrie Kali is ondernemeemster/praktijkhoudster van de logopediepraktijk “De Katrijntjes”, gevestigd in het district Saramacca, Groningen en Wanica, Koewarasan. Zij is logopediste tevens de initiatiefneemster van deze logopedische screening. Kali is verder dagelijks werkzaam bij de Anniecreche, een therapeutische dagcentrum voor kinderen met een beperking.

Wat houdt deze screening in?

In een reactie tegenover Dagblad Suriname geeft Kali aan, dat deze screening in samenwerking met haar collega V. Tjon Ket Soeng wordt uitgevoerd. De logopedische screening houdt volgens haar in, dat de logopedist middels een verkorte test nagaat als de spraak-/ taalontwikkeling van het kind leeftijdsadequaat is. 

“De ouders melden zich aan op basis van de problemen die zij ervaren met hun kind en deze kunnen  verschillend van aard zijn. Vaak voorkomende problemen zijn problemen in de communicatie, zoals ‘mijn kind praat nog niet op 3 of 4-jarige leeftijd of praat nog babytaal’, ‘mijn kind begrijpt me niet en ik weet ook niet wat hij wil’, ‘mijn kind doet niet mee op school of stoort de klas’. Ook kan er sprake zijn van articulatieproblemen, zoals ‘ik versta helemaal niet wat mijn kind zegt’, maar ook problemen bij het eten en drinken of slikproblemen.” 

Volgens Kali doet de logopedist de screening aan de hand van de hulpvraag van de ouder of verzorger. 

Het doel van de screening

De logopedist geeft aan, dat het doel van deze screening is om de ouders/verzorgers tegemoet te komen door hun diensten dichtbij huis aan te bieden. Ook gaat het hierbij om vroegtijdige signalering en ouders in de gelegenheid stellen om vroegtijdige hulp te zoeken voor het kind. Ouders worden op deze manier ervan bewust gemaakt, dat door vroegtijdige begeleiding door een deskundige het kind een betere kans heeft op het elimineren van het probleem, waardoor het kind zich verder kan ontwikkelen. “Het vroegtijdig signaleren en elimineren  van problemen het kind rakende zullen in de toekomst ook positief bijdragen voor een betere vorming.”

Verder is het doel om meer bekendheid te geven aan logopedie, zegt Kali. “Bij de aanmeldingen komt ook sterk naar voren, dat de samenleving niet voor de volle 100% geïnformeerd is wat logopedie inhoudt. Dit blijkt uit de vele vragen die worden gesteld. Voor ons als logopedisten is het enorm van belang om ons beroep als logopedist te profileren, zodat wij ook zichtbaar worden in de samenleving. Logopedie houdt zich bezig met de taal, spraak, stem, gehoor en slikproblemen. Logopedie is niet alleen voor kinderen maar voor een ieder die te kampen hebben met de bovengenoemde factoren.”

Reeds registraties binnen

Op de vraag of er al registraties binnen zijn, zegt de logopedist dat dit wel het geval is. “Wij doen de aftrap in het district Wanica en wel op 3 januari te Koewarasan. Daarna zijn wij op 4 januari te O.S. Sidoredjo te Catherina Sophia; 5 januari te V.O.J. Debie Sahai en 7 januari zijn wij op Groningen aan de Stidos zaal, hoek Landingstraat/Paloeloeweg. Deze drie locaties bevinden zich in het district Saramacca. De meeste aanmeldingen komen vanuit het district Wanica en Catherina Sophia te Saramacca.”

Hoe vaak spraakproblemen en taalachterstanden in Suriname?

Aan Kali is verder de vraag gesteld hoe vaak het voorkomt, dat kinderen in Suriname spraakproblemen of taalachterstanden vertonen. Hierop geeft zij aan, dat  zeker in de laatste 5 jaren er veel aanmeldingen van spraak- en taalproblemen zijn geweest. “Niet alleen in Saramacca en Wanica, maar ook bij andere collega’s in de overige districten.”

Volgens de logopediste kunnen er verschillende redenen hiervoor zijn. “Bepaalde kinderen worden geboren ermee of door een langdurige ziekte. Ik wil heel voorzichtig aangeven, dat de langdurige sluiting van de scholen tijdens de Corona-periode ook een bijdrage heeft hierin.”

Wat zal er na de screening gebeuren?

Hierop zegt Kali, dat indien bij de screening blijkt dat de spraak-/ taalontwikkeling van het kind niet leeftijdsadequaat is, de ouder dan wordt geadviseerd om contact te maken met een logopedist in de nabije omgeving voor verder onderzoek cq begeleiding.

SK

error: Kopiëren mag niet!