Inheemsen uit Suriname, Guyana en Brazilië wisselen info over traditionele medicijnen uit

Inheemse gemeenschappen hebben altijd vertrouwd op traditionele gezondheidszorg. Ongeveer 15 participanten uit Kwamalasamutu en Pelelu Tepu (Suriname), Noord- en Zuid-Rupununi (Guyana) en vertegenwoordigers van de Braziliaanse Wai Wai en Tiriyo volkeren, reisden naar het Wayana dorp Apetina, om deel te nemen aan een uitwisseling van informatie over traditionele medicijnen samen met de inwoners van dit dorp. Dit meldt het Amazon Conservation Team Suriname op haar Facebook-pagina. 

De groep bestond uit traditionele genezers, hun leerlingen en ouderen uit de diverse gemeenschappen. Het doel van de uitwisseling was met elkaar te delen hoe de bescherming en overdracht van het kennisproces van traditionele gezondheidszorg wordt uitgevoerd in hun gemeenschappen en welke prestaties, uitdagingen, kansen en perspectieven daarmee gepaard gaan.

Covid-pandemie toont noodzaak en rijkdom traditionele geneeskunde aan

De Braziliaanse leden Geneida Spiza dos Santos, Rudnéia Noro en Natalia gaven aan dat de Covid-pandemie zowel de noodzaak als de rijkdom van de traditionele geneeskunde heeft aangetoond.

Veronica Farias van de Guyanese delegatie legde uit hoe een groep ouderen in de jaren ‘90 etno-botanisch onderzoek deed naar medicinale bomen en in dat proces jongere mensen opleidde, waaronder zijzelf. Ze bleef werken met de traditionele geneeskunde en creëerde een laboratorium om remedies en schoonheidsproducten te produceren.

De Surinaamse traditionele genezer Wuta gaf het belang aan van het beschermen van de kennis, het hebben van intellectuele eigendomsrechten en het gebruiken van de kennis voor het welzijn van de gemeenschap.

Na afloop van deze regionale uitwisseling bezochten de delegaties van Brazilië en Guyana de kliniek van de Aukaanse traditionele genezer Ramon Awenkina, waar ze zijn werkwijze konden aanschouwen en konden leren hoe ze hun medicijnen langer kunnen conserveren.

Deze regionale uitwisseling heeft een belangrijke basis gelegd voor toekomstige netwerken en samenwerking op regionaal niveau, aldus het Amazon Conservation Team Suriname.

error: Kopiëren mag niet!