Surinaamse Chinezen houden blanco papieren protest

Een groep Chinese ondernemers heeft het initiatief genomen een blanco papieren protest te houden. De winkeliers/ondernemers moesten hierbij een wit papier aan de buitenkant van hun winkel/zaak plakken. Op zaterdag 17 december hebben ruim 200 winkels/zaken hieraan meegedaan. 

Dit protest vond plaats naar aanleiding van de vele overvallen en schietpartijen, waarbij Chinezen het slachtoffer zijn geweest. Het blanco papier betekent een stille rouw om de doden en een sprakeloos protest. “Ik hoop dat de regering de wil van de Surinaamse Chinezen kan inzien!”, is de noodkreet vanuit de Chinese gemeenschap.

De Chinezen voelen zich namelijk niet veilig en leven in angst. Onlangs is een Chinese winkelierster vermoord tijdens een roofoverval. Begin december werd een andere Chinese ondernemer, die tevens voorzitter is van de Fujian Chinese Sociale Vereniging, in zijn auto op de weg naar Langatabiki doodgeschoten. 

De Suriname Chinese United Association (SCUA) heeft enkele dagen terug haar bezorgdheid uitgesproken over de situatie. De SCUA doet een dringend beroep op de regering om middelen vrij te maken en acties te ondernemen, zodat over het gehele grondgebied de veiligheid verbeterd kan worden.

Ondernemer John Yang, zegt tegenover Dagblad Suriname, dat indien de situatie erger wordt, ze naar het Onafhankelijkheidsplein zullen gaan om te protesteren en op een bepaald tijdstip hun deuren zullen sluiten. “Natuurlijk zullen we dit eerst melden aan de burgers, zodat er geen chaos komt”, zegt Yang. Yang laat verder weten dat zij dit protest voorlopig op een rustige manier doen.

SK

error: Kopiëren mag niet!