Su is op weg naar

Vroeger was Suriname een gezegend land. Het was er rustig wonen. We keken met een medelijdende blik naar het geweld in de wereld, de natuurrampen, landgenoten die elkaar afmaakten en de overheersing door de maffia. Vaak zeiden we dan zuchtend: ”Gelukkig wordt dit Suriname bespaard.”

Een blik in de wereld laat zien dat het van kwaad tot erger wordt. Het geweld, de corruptie en de zucht naar macht neemt toe. Het lijkt alsof de maffiafiguren in elk land de overhand krijgen.

Jammer genoeg is er ook in Suriname een verandering merkbaar. Het volk verandert. In het gezin van toen werd het erin geramd dat een diploma halen erg belangrijk was. Vooral de meisjes kregen te horen dat din papiera moes de din fos masra. Kortom een kind groeide op met een blik op de toekomst.

Het beeld dat we steeds meer te zien krijgen, is dat van ‘Ik heb geen diploma nodig, mijn vader, broer, oom regelt me wel, ik hoef niet zelf op zoek te gaan naar werk. Werk waar ik geen diploma of deskundigheid voor heb, wordt mij in de schoot geworpen.’ 

Men wil in korte tijd over veel geld beschikken, vaak verkregen door illegale praktijken of overvallen. Er wordt niet gespaard. De levenshouding is,’ ik leef per dag, morgen zie ik wel.’ Kortom de blik is niet meer gericht op een toekomst. Het volk is meer op zichzelf gericht en denkt er niet aan om samen de schouders te zetten onder de opbouw van ons land. Men eist alleen maar. Een goed voorbeeld hiervan zijn de stakingen en protestacties die schering en inslag zijn. Men heeft niet door dat juist dit gedrag het land kapot maakt. Men weet dat het land failliet is en dat er voorlopig geen geld is voor loonsverhogingen en toch verwacht men dat de staat geld moet ophoesten. Men is niet bereid om offers te brengen.

Een veel grotere zorg is echter de leiding van het land. Het volk schijnt het heel normaal te vinden om het lot van het land te leggen in de handen van een crimineel en de crimineel manifesteert zich gewetenloos. Waarden en normen zijn zoekgeraakt. 

De tactiek die gehanteerd wordt is,                                                                            

– Er wordt eerst gezorgd voor veel geld, dat meestal is verdiend door drugs.

– Dit geld wordt dan gebruikt om kiezers om te kopen. Een crimineel weet dat mensen haast alles doen voor geld. Vooral een arm volk laat zich hierdoor gemakkelijk inpakken. 

– De crimineel ontdekt al snel dat de gemakkelijkste weg om zijn criminele praktijken voort te zetten en zich te blijven verrijken, is om aan de top te komen. Daar kan je maken en breken wat je wilt, stelen, corrupte handelingen onder het tapijt schuiven, straf ontlopen, wetten in eigenbelang maken. Daarom doet men er alles aan om aan de top te blijven.                                                                                            

– Handlangers worden op strategische posten geplaatst en betaald, mensen worden omgekocht. 

Een blik om ons heen laat steeds meer zien dat Suriname in de toekomst zal worden geleid door criminelen, door de maffia. Eenmaal aan de top, krijg je ze niet meer weg. Men zal tot het uiterste gaan om die macht in handen te houden want de eigen belangen moeten worden beschermd. 

Suriname is overgeleverd aan het jojo systeem. Het land draait prima onder de ene regering en wordt kapot gemaakt door de volgende. President Venetiaan is de laatste geweest die het land uit een diep dal heeft getrokken. De regering na hem heeft het land finaal kapot geslagen en in grote schulden gedompeld. En nu probeert de huidige regering het weer op de rail te krijgen. Ik betwijfel echter of het dit keer zal lukken omdat er veel tegenwerking is van criminelen die het volk voor hun karretje spannen.

Beste mensen als het zo doorgaat, zal dit land worden geleid door criminelen, de maffia. Willen we onze kinderen zo’n toekomst geven?            

Achteraf, zal schelden en met het beschuldigende vingertje wijzen naar de criminelen niet helpen, daar het kwaad al diep verankerd zit.                              Dan moeten we de hand in eigen boezem steken en toegeven, dat wij als volk dit kwaad over ons land hebben afgeroepen. We hebben ons laten omkopen en gestemd op criminelen. Wij hebben de criminelen ons land en onze inkomstenbronnen op een presenteerblaadje aangeboden.                     

Hoe kun je een natie opbouwen door haar op te splitsen in tegengestelde kampen? Wat de ene groep bouwt, zal de andere proberen te vernietigen.

De vraag die elke Surinamer aan zichzelf moet stellen is, wil je eraan meewerken om dit land te duwen richting maffiastaat, wil je de wortels van dit kwaad blijven voeden? 

If you want to destroy a nation, give it too much, make it greedy, miserable and sick.

Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!