Cuba en Caricom-lidlanden blijven de beste vriendjes…..

In een uitgebreid persbericht gaat de Communicatie Dienst Suriname (CDS) donderdagmiddag in op hoe de Caricom-Cuba top op Barbados deze week is verlopen, die werd bijgewoond voor Caricom-voorzitter Chandrikapersad Santokhi. Maar, het persbericht is een aaneenschakeling van clichés en loftuitingen over de vele jaren dat Cuba en de Caricom-lidlanden de beste vriendjes zijn en dat dat de afgelopen dagen op Barbados weer eens is bevestigd tijdens vele gezellige onderonsjes, hapjes en kopjes koffie en wellicht nu en dan een alcoholische versnapering. Een gezellig weerzien van goede vriendjes en vriendinnetjes.

Natuurlijk stond de jarenlange Amerikaanse economische boycot van Cuba weer hoog op de agenda. Dat is welhaast standaard geworden en op welhaast ieder internationaal podium wordt die boycot door de Surinaamse regering, in de persoon van president Santokhi, verworpen.

Aan het einde van de top is dan ook een ‘declaratie’ aangenomen, waarin het opleggen van eenzijdige dwangmaatregelen wordt verworpen en wordt opgeroepen tot een onmiddellijk en onvoorwaardelijk einde aan de economische, commerciële en financiële blokkade van de VS tegen Cuba. De regeringsleiders van de Caricom hebben zich maar weer eens solidair met Cuba verklaard en zien het land als een cruciale partner om vraagstukken in de regio op te lossen.

De top in het teken van het 50-jarig bestaan van de Caricom-Cuba-relatie. Volgens Caricom-voorzitter Santokhi is die relatie in tact gebleven ondanks de steeds veranderende politieke, sociale, economische en ecologische omstandigheden. 

In de verklaring geven de regeringsleiders van de Caricom en de Cubaanse president Miguel Díaz-Canel aan dat zij zich bewust zijn van het belang van blijven samenwerken om economische en

klimaatveerkracht op te bouwen voor de duurzame ontwikkeling van hun landen. De leiders zijn voorstander van inclusieve en rechtvaardige samenlevingen. “Wij benadrukken dat het belangrijk is om onze inspanningen te verdubbelen om de productiviteit, infrastructuur, lucht- en zeeverbindingen van onze landen te verbeteren en alsook onze economische en handelsbetrekkingen uit te breiden. Dit door de implementatie van de Handels- en

Economische Samenwerkingsovereenkomst tussen CARICOM en Cuba”, aldus een tekstdeel uit de declaratie.

Algemene bewoordingen en bekende clichés 

Het zijn vooral weer veel algemene bewoordingen en bekende clichés die de band tussen de Caricom-landen en Cuba moeten benadrukken en bevestigen. En dat blijkt ook uit de volgende tekst uit de declaratie:

“Wij onderstrepen onze oprechte steun voor de soevereiniteit, territoriale integriteit, zelfbeschikking, niet-inmenging in de interne aangelegenheden van welk land dan ook, de afwijzing van het gebruik of de dreiging van het gebruik van geweld, vreedzame beslechting

van geschillen, de bescherming en bevordering van mensenrechten voor iedereen, evenals de bevordering van vriendschappelijke betrekkingen tussen staten ongeacht verschillen in hun politieke, economische en sociale systemen of ontwikkelingsniveau, met als doel tolerantie te betrachten en in vrede met elkaar samen te leven als goede buren.”

Geen nieuws onder de zon

Bij het lezen van de woorden, zal de doorsnee burger in Suriname zich afvragen waarom de top op Barbados nodig was. Het was niets meer en niets minder dan een herhaling van zetten, er is geen nieuws onder de zon. Het was het oude, bekende liedje van vriendjes onder elkaar die onder het genot van hapjes en drankjes herbevestigen dat zij allemaal zulke goede vriendjes en beste maatjes zijn en dat Cuba altijd kan rekenen op steun van de Caricom-lidlanden.

Het CDS schrijft ook dit: “De staatshoofden hebben hun toewijding herbevestigd om mogelijkheden te vinden voor het bevorderen van

economische en commerciële betrekkingen door sterke punten te identificeren. De leiders erkennen dat de recente wereldwijde ontwikkelingen zoals de aanhoudende coronapandemie en multidimensionale wereldcrisis de bestaande ongelijkheden op het gebied van onder andere voedsel- en energiezekerheid hebben verergerd.” 

“Sterke punten identificeren”? Welke sterke punten vermeldt het bericht niet.

Vriendjes voor het leven

President Santokhi laat nog weten ervan overtuigd te zijn dat er nog eens 50 succesvolle jaren zullen volgen in de relatie tussen Caricom en Cuba. Samenwerkingen gaan verder geïntensiveerd en uitgebreid worden.

Duidelijk is, dat de Caricom en Cuba vriendjes voor het leven zijn.

PK

error: Kopiëren mag niet!