Bond bij Openbare Werken niet geheel tevreden met aanpak kwestie uitbetalen achterstallige gelden

Michael Sallons, voorzitter van de Werknemers Organisatie bij Openbare Werken (WOOW) heeft in een brief, met tussenkomst van zijn advocaat mr. Murwin Dubois, eerder dit jaar een oproep gedaan aan de minister van Openbare Werken. Het ging in zijn oproep om de werknemers die achterstallige gelden moeten krijgen en daarna weer aan het werk gezet moesten worden. 

Het was eerder al bekend, dat de organisatie een Kort Geding tegen het ministerie had gewonnen, echter bleef de uitvoering achterwege. In gesprek met de redactie van Dagblad Suriname gaat de voorzitter van de WOOW in op de recente ontwikkelingen.

Volgens Sallons is er veel blijven vast zitten. “Men zal van de maand weer tien mensen opbrengen die uitbetaald zullen worden”, geeft Sallons te kennen. Jammer genoeg worden volgens Sallons de mensen niet volgens de uitspraak uitbetaald.

Vonnis

In het vonnis heeft de rechter bepaald, dat de mensen nadat ze hun achterstallige gelden hebben gehad (vanaf de datum dat ze zijn begonnen tot en met heden), weer aan het werk gezet moesten worden om hun werkzaamheden te verrichten. Dat gebeurt echter niet volgens Sallons. Voorzitter Sallons geeft verder te kennen aan de redactie dat de mensen die worden uitbetaald slechts geld voor 1 jaar krijgen en dat ze daarna van het werk worden gehaald. 

Het ministerie voert het vonnis kort gezegd dus niet goed uit.

Gesprek met de minister van Openbare Werken

De voorzitter van de WOOW geeft verder te kennen, dat hij denkt dat er toch weer een zaak komt, omdat er duidelijk in het vonnis staat wat er zou moeten gebeuren, maar dat gebeurt echter niet. Samen met zijn raadsman heeft de vakbondsleiders een gesprek gevoerd met minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken die het vonnis op zijn beurt heel anders leest, aldus de bondsvoorzitter. Er zijn al tien mensen uitbetaald voor 1 jaar. Er zijn volgens Sallons nog zo’n 10 personen die van deze of volgende maand zeker uitbetaald worden. Dit, omdat het vonnis pas deze maand ontvangen is door het ministerie.

Nog meer verzoeken van werknemers

Gezien deze situatie betekent het dus, dat er jurisprudentie (eerdere rechtspraak) is op de gevallen. Voor de afhandeling van de andere ongeveer tweehonderd gevallen is er dus jurisprudentie. “Als die gevallen niet aangepakt worden dan stappen we weer naar de rechter, die zaak zullen we zeker winnen want we hebben inmiddels al jurisprudentie”, zegt Sallons. 

“Er wordt alleen gedraald met de zaken waardoor de waarde van de mensen hun geld ook gedevalueerd is. Alhoewel het gaat om een Kort Geding, duurt de rechterlijke procedure nog steeds lang, dit ligt aan de werkwijze van advocaten en rechters. Bijkans twee en half jaar zijn we verder met een Kort Geding. Ondanks dit ga ik toch door”, zegt Sallons afsluitend op het gesprek met de redactie.

GW

error: Kopiëren mag niet!