Werking 1ste week koersstabilisatie maatregelen na vandaag onder de loep

De werking van het pakket van acute koersstabilisatie maatregelen die de regering sedert vorige week heeft getroffen zullen na vandaag, vrijdag 9 december, onder de loep worden genomen. Dan zal moeten blijken hoe het aanbod van valuta uit onder andere de export retentieregeling is verlopen, en hoe groot de valutabehoefte is van bedrijven ten behoeve van essentiële importen. 

Op het koersenfront noteerde de Centrale Bank van Suriname (CBvS) gisteren, donderdag 8 december, voor de US-dollar en de Euro slotkoersen van respectievelijk SRD 31,28  en SRD 31,58 . Dit is nagenoeg hetzelfde niveau in vergelijking met vorige week donderdag. De girale koers voor de US-dollar was gisteren SRD 31,86  en voor de Euro was dat SRD 33,37.  In vergelijking met vorig week donderdag is dat nagenoeg ook hetzelfde niveau.   

Ook bij de cambio’s zijn de koersen nagenoeg op hetzelfde niveau gebleven, namelijk SRD 32,25 voor zowel de US-dollar als de Euro. De girale koers bij de cambio liggen echter hoger, namelijk SRD 33 voor de US-dollar en SRD 34,25 voor de Euro.  

Valuta aanbod naar banken

Een belangrijke maatregel die de regering vorige week op advies van het presidentiële Platform Koersstabilisatie heeft genomen is, dat al het aanbod van valuta zijdens de overheid, de cambio’s, banken en uit de export retentieregeling naar de banken toe wordt gekanaliseerd. Hiermee tracht men te voorkomen voorkomen, dat men “buiten” op zoek gaat naar valuta.

De banken nemen wekelijks de valutabehoefte op van bedrijven. De bedrijven moeten wel de tegenwaarde in SRD van hun valutabehoefte hebben op de bankrekening bij hun respectieve bank. Er is een commissie die binnen een week de opgegeven behoefte aan valuta aan de bedrijven toewijst. Er wordt voortaan ook scherper gelet op de naleving door exporteurs van de zogeheten 35% retentieregeling. Hoewel deze regeling veel eerder was aangekondigd verliep de uitvoering niet zo goed. De retentie dollars uit exporten bleven voor een groot deel weg.

Volume aanbod valuta

Uit kringen rond de bankwereld wordt vernomen, dat in de afgelopen week wel te zien is dat het aanbod van retentiedollars uit exporten is toegenomen. Vooral die uit de kleinschalige goudexporten. Hoe groot de toename van het volume is en uit welke exportsectoren die komt zal na vandaag, vrijdag, moeten blijken. Ook de opgegeven behoefte van bedrijven aan valuta ten behoeve van importen zal na vandaag blijken. 

De bedoeling is dat behoefte aan valuta volgende week zal worden toegewezen. Gezegd wordt dat de werking van de koersstabilisatie maatregelen vooralsnog niet alleen gemeten moet worden aan de hand van de koersontwikkeling. Een andere belangrijke indicator is het aanbod van valuta op de markt.

Voor wat betreft de hogere girale koers van de Euro ten opzichte van de US-dollar wordt gezegd, dat deze vooral te maken heeft met de verscheping van Euro’s naar het buitenland ten behoeve van giralisering. Van de zijde van de Centrale Bank van Suriname zal hieraan nog gesleuteld moeten worden.

SS

error: Kopiëren mag niet!