Doelgroep met een beperking houdt protestmars

Mensen met een beperking kwamen donderdag 8 december bij elkaar nabij het Onafhankelijkheidsplein om zich vandaar te begeven naar het huis van het volk, De Nationale Assemblee (DNA). De groep uitte hun misnoegen tegenover diverse leden van DNA en overhandigde een petitie aan de ondervoorzitter van DNA, Dew Sharman. 

Sharman stond de mensen te woord. Aniel Koendjbiharie, voorzitter van Stichting Wan Okasi die opkomst voor de belangen van mensen met een beperking, laat weten dat hij nog niet tevreden kan zijn. Hij zegt het resultaat af te wachten nadat Sharman hem te kennen heeft gegeven het pijnlijk te vinden, dat de mensen de straat op moeten om aandacht te vragen voor hun zaak door een petitie in te dienen. “Hij zei er alles aan te doen om zaken te realiseren”, merkt Koendjbiharie op. 

Na deze ontmoeting trok een deel van de groep door naar het Kabinet van de President, waar zij werden ontvangen door de directeur aan wie ook de meer dan 18 punten tellende petitie werd voorgelezen en overhandigd. “Wij vragen om een oplossing voor de vele problemen”, las een van de sprekers voor. Een van de eisen is een verhoging van de maandelijkse uitkering per 1 juli van SRD 1.750 naar 4.500.

Ook vraagt de groep om het treffen van voorzieningen voor de mensen met een beperking in het binnenland. De groep eist ook binnen zes maanden een beleid dat is uitgeschreven ten aanzien van het zorgvervoer. Bovendien wijst men op het landelijk betaalbaar en beschikbaar zijn van zorgvervoer. 

Verder is de eis, dat schoolkinderen met een beperking hetzelfde bedrag voor transport van SRD 2,50 per maand betalen zoals kinderen zonder beperking. Het is verder de vurige wens van de doelgroep dat de ziektekostenverzekering wordt aangevuld met hulpmiddelen en andere voorzieningen.

De groep vraagt in de petitie onder meer nog om thuiszorg voor de mensen die dit hard nodig hebben en gronden voor het bouwen van een woning. De directeur van het Kabinet van de President zei, nadat de punten waren voorgelezen, dat de petitie zou worden doorgeleid naar de president.

RB

error: Kopiëren mag niet!