OM Amsterdam eist 13 jaar cel voor moord in shishalounge Paramaribo

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag voor de rechtbank in Amsterdam dertien jaar cel geëist tegen de 37-jarige Dafnon van der M., voor het doodschieten van Roberto ‘Berto’ Kida (30) in shishalounge PP Shisha Lounge in Paramaribo.

De verdachte zegt, zo bericht onder andere het Parool, dat hij uit zelfverdediging heeft geschoten, maar volgens de Officier van Justitie is daar geen sprake van geweest. Van der M. schoot vier keer op het slachtoffer. De laatste kogel trof Kida in het hoofd, toen hij al op de grond lag. “Dat kan als een executieschot worden aangemerkt,” aldus de officier. “Berto Kida mocht nooit meer opstaan.”

De schietpartij vond plaats in de vroege ochtend van 12 januari 2018. In de shishalounge, die gold als locatie voor afterparty’s, ontstonden problemen tussen Van der M. en het latere slachtoffer. Na wat schermutselingen leek Kida te vertrekken, maar hij keerde later weer terug. De hernieuwde confrontatie leidde ertoe dat Van der M. Kida beschoot, op de dansvloer, te midden van andere bezoekers. Een kogel in de borst werd Kida fataal.

Na de schietpartij vluchtte Van der M. via Frans-Guyana het land uit. Hij reisde door naar Frankrijk. In oktober 2018 arresteerde de Franse politie hem in Parijs op verdenking van cocaïnesmokkel. Hij kreeg daarvoor vijf jaar cel opgelegd. Van der M., die de Nederlandse nationaliteit heeft, is voor de Surinaamse zaak in februari van dit jaar aan Nederland overgeleverd. Suriname heeft Nederland gevraagd de vervolging van de verdachte over te nemen.

Van der M. doet volgens het OM ten onrechte voorkomen dat de shishalounge zijn eigendom was en dat de ruzie met Kida mede daardoor zo hoog is opgelopen. De zaak is van zijn moeder, aldus de Officier van Justitie, en de verdachte, die afwisselend in Nederland en Suriname verbleef, kwam er slechts als gast. 

De rechtbank doet uitspraak op 22 december.

error: Kopiëren mag niet!