Vijf Surinaamse organisaties eisen in Kort Geding verplaatsing excuses-datum

Het kabinet moet de excuses die het wil maken op 19 december voor het slavernijverleden uitstellen. Dat vinden deze vijf stichtingen van Surinaamse Nederlanders:  Wi Kon Na Wan, stichting Mart Radio, stichting Eer en Herstel en Stichting Afro-Caraibische levensbeschouwing en Spiritualiteit en de stichting Keti Koti. Ze eisen in een Kort Geding dat de datum waarop het kabinet de excuses wil maken, wordt verplaatst, aldus bericht RTL Nieuws op gezag van dagblad Trouw. 

De voorbereiding zou volgens de organisaties onzorgvuldig zijn en schadelijk voor de nazaten van tot slaaf gemaakten.

De advocaat van de organisaties, Joancy Breeveld, zegt tegen de krant dat mensen uit de Surinaamse gemeenschap boos zijn over de ‘overhaaste manier’ waarop er nu te werk wordt gegaan. Het gevoel zou leven dat het kabinet de excuses voor het slavernijverleden er door wil drukken.

De Surinaamse gemeenschap is volgens de advocaat zeer divers en haar cliënten voelen zich niet vertegenwoordigd door de organisaties met wie het kabinet momenteel praat. “Mijn cliënten vinden dat je excuses maar één keer kan maken. En dat moet dus goed en zorgvuldig gebeuren. Nu dreigt opnieuw te gebeuren dat witte mensen aan zwarte mensen opleggen wat er moet gebeuren, zo wordt dat gevoeld.”

Waarvoor precies excuses?

Ook leveren de organisaties kritiek, omdat nu niet duidelijk zou zijn waarvoor het kabinet nu precies excuses aanbiedt.

Op het Catshuis werd donderdag 8 december nog overleg gevoerd over het slavernijverleden tussen premier Rutte en betrokken organisaties. Eerder hebben Haagse bronnen bevestigd dat acht kabinetsleden op 19 december excuses aan zullen bieden in Nederland, Suriname en Caribisch Nederland voor het slavernijverleden.

Al enkele weken is er veel te doen rondom de voorgenomen excuses. Eind vorige maand maakte de voorzitter van de Nationale Reparatie Commissie Suriname, Armand Zunder, als eerste duidelijk niet blij te zijn met de werkwijze van het kabinet.

Zo valt het verkeerd dat minister van Rechtsbescherming Franc Weerwind, zelf van Surinaamse afkomst, in Suriname excuses zou komen aanbieden namens de Nederlandse regering. Ook wil men inbreng in de tekst van de excuses.

Zunder en andere critici van het plan, zouden liever zien dat koning Willem-Alexander in 2023 excuses aanbiedt namens Nederland.

error: Kopiëren mag niet!