De energiesector en de gevolgen voor ons land

Wie zijn energie niet goed kan beheren, zal een stagnatie in haar economie constateren. De oorlog in Oekraïne zal voorlopig nog voortduren alsook de boycot die is ingesteld tegen de Russen. We zien dat de Russen nog nooit eerder zoveel olie hebben verkocht als in deze periode, zelfs meer dan toen er geen oorlog was. Dat komt doordat de Russen alle olie tegen een fikse korting verkopen op de internationale markt en grote mogendheden als China en India maken daar gretig gebruik van.

“Oil cap price”

We hebben verder gezien, dat de boycot tegen Rusland niet helpt en dat de G7-landen samen met de Europese Unie willen komen tot  een ‘oil cap price’ wat betekent dat ze een maximumprijs willen vaststellen voor de olie uit Rusland. Aan degene die vervolgens hoger gaat dan de vastgestelde prijs, wordt geen medewerking meer verleend. 

Deskundigen stellen dat we uiteindelijk gaan zien dat deze werkwijze niet gaat helpen, want olie wordt gekocht door tussenkomst van olie brokers die het dan doorverkopen naar de Europese landen, zogenaamd met een ander merk. Overigens heeft Rusland ook gezegd dat ze ervoor zorgdraagt dat geen van de landen die mede participeert aan die oil cap price, voorzien zal worden door Rusland. China en India hebben al duidelijk gemaakt dat zij niet zullen meewerken aan deze vorm van boycot.

Suriname

Suriname kent drie olie importeurs. Maar ook zij zijn niet creatief om te kijken naar ‘cheap oil’. Dus betalen wij de dure olie. Olie is te krijgen op de markt voor US$ 70 dollar per vat. 

De overheid blijft ook maar slapen en komt met een klaagzang op de burger af over hoeveel subsidie ze geeft, maar wat doet ze zelf om ook goedkope olie te importeren? Ze heeft een instrument als Staatsolie die dat wel kan. 

Maar, naar het schijnt is iedereen in deze business in zijn of haar comfortzone en doet men geen extra moeite voor de samenleving.

Ook hebben we gezien dat in de oliesector veranderingen zullen komen binnen afzienbare tijd. Olie wordt namelijk verhandeld in Amerikaanse dollar wat ervoor zorgt, dat die dollar sterk blijft op de internationale markt. Deze overeenkomst met de Arabieren is sinds de jaren ‘70 gemaakt. We zien dat de Arabieren een wijziging daarin willen en willen  afstappen van de dollar als vast betaalmiddel voor olie.

Chinese munt

China heeft die stap gemaakt om gesprekken te voeren met Saoedi-Arabië om olie te kunnen betalen met de Chinese munt. Vandaar dat men niet vreemd moet kijken als Saoedi-Arabië een bezoek zal krijgen van de Chinese premier Xi Jinping. Indien mogelijk wordt gemaakt de olie te kopen met de Chinese munt, dan zal dit een grote domper betekenen voor Amerika .

Het kan in ieder geval ertoe leiden dat de Indiërs dit ook zullen willen doen met de roepi. Als dit soort verschuivingen plaatsvinden zal het nog niet betekenen dat de kracht van de Amerikaanse munt verdwijnt, want de dollar heeft over de jaren heen veel invloed gehad op de internationale markt. Het zal weliswaar wel voor verschuivingen zorgen. We zien ook dat de Saoedi’s intussen hebben gevraagd lid te willen worden van de BRICS  landen groep (Brazilie, Rusland, India, China en Zuid-Afrika), wat ook voor de nodige verschuivingen zal zorgen in geo -politieke verhoudingen. 

Ons land heeft zich klem gereden door het IMF en zijn gaan varen op het  Amerikaans kompas. Alle landen zijn nu bezig zichzelf te redden wat energie en voedselvoorziening aangaat. Het wars buitenland beleid heeft e3 nu toe geleid dat wij aan handen en voeten zijn gebonden. En juist hebben wij Russisch ‘cheap oil’ nodig voor onze samenleving en kleine fragile industrie.

DBS

error: Kopiëren mag niet!