Wordt wakker! Criminaliteit is niet aan te pakken

Deze week werd in een openbare vergadering van de Nationale Assemblee door een paar parlementariërs de criminaliteit ter sprake gebracht. Bezorgdheid klonk door en een oproep in de richting van minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie om die criminaliteit, die een stijgende trend zou vertonen, stevig aan te pakken.

Criminaliteit, als Covid-19, verdwijnt niet

Maar, heren en dames politici, wordt nu eens wakker! Jullie kunnen dan wel om de zoveel tijd weer tot in den treure jammeren over criminaliteit in ‘s lands vergaderzaal en dat er vanuit de verantwoordelijke autoriteiten meer gedaan moet worden aan de aanpak ervan, maar jullie weten ook dat criminaliteit niet iets is van gisteren of vandaag. Criminaliteit is net als het Covid-19-virus, het verdwijnt niet en gaat gepaard met pieken en dalen in ernst en hoeveelheid. 

Voor de bühne 

Het aankaarten van criminaliteit in de Assemblee is slechts voor de bühne, punten scoren en laten zien dat je fractie dit issue serieus neemt. Maar, er is geen medicijn, er is geen vaccin tegen criminaliteit.

Er is veel gezegd en geschreven over de aanpak ervan. Militairen zijn en worden zelfs ingezet in de straten van Paramaribo. Nu en dan wordt het Korps Politie Suriname verblijd met wat nieuwe politieauto’s. Er zijn her en der wat politieposten opgezet. Maar, denk niet, dat welke crimineel zich daardoor ervan laat weerhouden om inbraken te plegen, halskettingen weg te rukken bij vrouwen, om senioren burgers thuis te overvallen en te beroven en om automobilisten in het binnenland te beschieten en te beroven en zelfs te doden.

Schier onmogelijk

Het wordt tijd dat Assembleeleden beginnen in te zien, dat de politie niet overal, vierentwintig uur per dag, aanwezig kan zijn. Dat is schier onmogelijk en iedereen zou dat moeten weten. 

Maar, gezegd moet worden dat de afgelopen maanden de politie zeer snel allerlei verdachten van uiteenlopende misdrijven in de kraag heeft weten te vatten. De Regionale Bijstand Teams verrichten prima werk en hebben diverse bendes opgerold, ook in het binnenland. Veel wapens en munitie zijn daarbij onder andere in beslag genomen.

Met de dag brutaler

Het heeft er overigens wel alle schijn van, dat criminelen met de dag brutaler worden. Niet wordt geschroomd om mensen in vol daglicht te beroven. Senioren burgers worden thuis beroofd, terwijl ze rustig naar tv kijken. Een vrouw die rijst aan het wassen is wordt beroofd, een vrouw die gewoon even de was ophangt wordt overrompeld door criminelen en beroofd. Een meisje dat uit een bus stapt wordt meteen van haar tas beroofd. Vaak is in dat soort gevallen de buit gering.

Laf en dom

En, die criminelen plegen zelden misdrijven alleen. Vaak zijn het groepjes mannen, drie, vier en zelfs vijf stuks en dan ook nog eens bewapend met vuistvuurwapens en steekwapens. De hedendaagse crimineel is laf. Maar, de hedendaagse crimineel is ook dom, immers meer en meer zijn hun daden en dus hun personen zichtbaar in videobeelden gemaakt door beveiligingscamera’s. Maar, in hun streven om zonder te werken zich te verrijken met andermans eigendommen kunnen ze niet meer helder denken, ze zijn verblind door spanning en adrenaline.

Zielige hoopjes mens

Politiefoto’s van opgepakte verdachten tonen vaak zielige hoopjes mens, armoedig gekleed, onverzorgd. Ze hebben veel weg van, zoals wordt genoemd, het uitschot van de samenleving. Mislukkelingen, zonder opleiding, trieste hoopjes ellende en negen van de tien keer afkomstig uit een en dezelfde bevolkingsgroep. De feiten spreken voor zich. Het mag gezegd worden, zonder verdere bijbedoelingen.

Met je vingers afblijven

Nu kunnen deskundigen, psychologen en criminologen er van alles op loslaten om naar de oorzaken te zoeken van die ontspoorde criminelen – moeilijke jeugd, geen ouderlijke warmte en aandacht in de thuissituatie, problemen met drank en drugs in de thuissituatie, enzvoorts, enzovoorts. Maar, feit is, dat iedereen met zijn vingers heeft af te blijven van andermans eigendommen.

PK

error: Kopiëren mag niet!