De rol van ABOP in de regering

Het was heel opmerkelijk om, gezien de slechte situatie in het land, te horen dat vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk via de media bekend gemaakt heeft, dat hij het erg vindt dat de koers op hol is geslagen en meeleeft met het volk.

Ook zou hij hebben gezegd de president daarvan reeds op de hoogte gesteld te hebben. “Het lijkt erop, alsof de vp in de oppositiebanken zit”, zegt Xaviera K. in gesprek met Dagblad Suriname. Zij geeft aan dat het lijkt alsof de vp vergeet dat hij ook deel uitmaakt van de coalitie en dus medeverantwoordelijk is voor het beleid. Hij brengt het echter over alsof de verantwoordelijkheid alleen bij de president en daardoor dus bij de VHP ligt. “Maar, wat is jouw rol binnen die regering precies, want je zit ook in de regering en je kan de verantwoordelijkheid niet alleen afduwen op de schouders van de president”, zegt deze jongedame.

“De indruk wordt gewekt alsof de schuld alleen ligt bij Chan en dat de ABOP niets verkeerd doet, terwijl dat een verkeerde opstelling is, voornamelijk voor het land en het welzijn van haar inwoners. Wat de situatie nog erger maakt is, dat de vp zich eerder lijkt te focussen op  veiligheidsaangelegenheden dan te kijken hoe een positieve bijdrage te leveren met betrekking tot de economie.”

“Hij heeft zelfs nog uitleg gegeven hoe hij de economie denkt te herstellen en de mensen die ook hij armer heeft gemaakt mogelijke hoop te geven.”

Xaviera refereert in dit verband naar de beschuldigingen van de vp als zou de veiligheidsadviseur van de president, Melvin Linscheer, veiligheidsdiensten hebben geïnstrueerd om de vp en persoonlijkheden binnen de partij te volgen. Ondanks het feit dat zowel de president als Linscheer dit hebben ontkend, maakte Brunswijk zich zo druk om dit punt, dat hij het nodig vond om de zoveelste ‘bedreigende’ uitlatingen te doen en wel op de 24e jaardag van de Pertjajah Luhur.

Brunswijk heeft namelijk geëist, dat de president moet kiezen tussen de ABOP of de adviseur de laan uit moet sturen. Zelfs PL-voorzitter Paul Somohardjo zou de vp hierin hebben ondersteund. “Ik vraag mij af of er geen urgenter zaken zijn waar deze twee politici zich mee bezig kunnen houden. We gaan naar mijn mening dus nog wat pittige tijden tegemoet zien.”

Xaviera zegt, dat het de bevolking geen “worst” kan schelen of Brunswijk nu wordt gevolgd of niet. “Het levert niet bij aan de maatschappelijke groei en denken. Brunswijk is alleen bezig met zijn persoonlijk IK ding.”

 Centrale Bank

Even opmerkelijk was de uitspraak van de president tijdens een persconferentie waar de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) Maurice Roemer bij zat. Roemer probeerde de situatie rond de deposito veiling van USD 2 miljard aan rente te verdedigen, terwijl het reeds bekend is dat dit geld gratis geld was dat gewoon is weggegeven. Het is een goed georganiseerde zaak die men waterdicht wenst te spijkeren door zweet van het volk gratis weg te geven en het geen witteboordencriminaliteit te noemen.

“Men probeert zaken steeds met mooie woorden te verdoezelen en nog waar men naast de president en de voorzitter van de commissie, die dit allemaal moet onderzoeken, Stanley Raghoebarsing zit. Waarschijnlijk weet de president dat iets niet klopt rond het verhaal van Roemer, vandaar dat hij een commissie heeft ingesteld. In ieder geval klopt niets van dit verhaal van Roemer en is het niets anders dan organisaties op een slinkse manier rijk maken voor het niets doen.”

Grappig vind Xaviera het, dat noch president noch Stanley Raghoebarsing ook maar een woord erover hebben gezegd. Wat is hun agenda, die ons niet dient?”, vraag Xaviera zich af. “Wat Raghoebarsingh alleen heeft gezegd, is ‘help deze president’. Dat leek meer op een open sollicitatie.”

NK

error: Kopiëren mag niet!