Nog geen schadeloosstelling watersnoodramp Brokopondo

Er is nog steeds geen definitief besluit genomen van overheidswege over schadeloosstelling aan de getroffenen van de watersnoodramp van enkele maanden geleden in het district Brokopondo. De watersnoodramp ontstond als gevolg van het maandenlang volop spuien van water via de Afobaka waterkrachtcentrale. Vele dorpen en woongemeenschappen gelegen beneden het stuwmeer raakten  maandenlang overstroomd. 

Vanuit de werkgroep Ontwikkeling Brokopondo die in juli dit jaar door president Chandrikapersad Santokhi is ingesteld zijn er wel concrete voorstellen hierover gedaan aan de regering, doch het is daarbij gebleven. Er zijn zelfs nog steeds geen tekenen te bemerken dat men bezig is de omvang van de schade vast te stellen. 

Tijdens een vergadering met de bevolking van Brokopondo van het traditioneel gezag vorige maand te Balingsoela kwam de kwestie van schadevergoeding aan orde, waarbij gezegd werd, dat men tot deze maand de regering de tijd geeft om een definitief besluit te nemen. 

Zeer ontevreden

Men is er zeer ontevreden over, dat de overheid nog steeds geen schadevergoeding heeft uitgekeerd aan de getroffenen van de watersnoodramp. Op voorstel van de presidentiële Werkgroep Ontwikkeling Brokopondo ontvangen de getroffen bewoners sedert juli voor de duur van 6 maanden tot en met deze maand  wel een tegemoetkoming van SRD 3.000 per maand. Het gaat om een tegemoetkoming van overheidswege vooruitlopend op een definitieve schadevergoeding. De groep personen c.q huishoudens die hiervoor in aanmerking komt ligt tussen de 170 en 200.

Ook over schadevergoeding voor ondergelopen kostgronden en landbouwarealen is binnen de werkgroep uitvoerig gesproken en voorstellen gedaan. Om hoeveel hectare kostgrond het gaat is vooralsnog niet bekend. Er wordt wel gesproken over een schadevergoeding van SRD 50.000 per hectare. Over het vraagstuk van relocatie van dorpen waar de regering het ook over had, hebben de bewoners van Brokopondo evenmin iets vernomen.  

Tegemoetkoming SPCS

Van de Staatsolie Power Company Suriname (SPCS), de operator van de Afobaka waterkrachtcentrale, hebben de getroffen bewoners van de watersnoodramp een éénmalig bedrag van SRD 6.000 ontvangen voor de schoonmaak van hun onder water gelopen woningen. Daarnaast heeft men ook een bedrag van SRD 25.000 van SPCS ontvangen voor schade aan inboedel. Het gaat hier niet om schadevergoeding, maar om een tegemoetkoming van SPCS  uit hoofde van de eigen verantwoordelijkheid. 

De SPCS heeft eerder steevast aangegeven niet verantwoordelijk te zijn voor de maandenlange watersnoodramp als gevolg van het spuien van water uit het stuwmeer. Een onafhankelijk onderzoek door buitenlandse experts heeft de SPCS vrijgepleit van enige schuld.

SS

error: Kopiëren mag niet!