Pertjajah Luhur bestaat 24 jaar

Kroonprins Bronto Somohardjo wordt opgeleid

De politieke organisatie Pertjajah Luhur, PL, bestaat 25 jaar. De partij werd opgericht op 5 december 1998 door huidig partijleider Paul Somohardjo, na een splitsing met Pendawa Lima. De achterban bestaat voornamelijk uit Surinamers van Javaanse afkomst. De PL maakt deel uit van de regering Santokhi-Brunswijk en heeft twee ministers in het kabinet. De partij ging in 2020 een lijstverbinding aan met de ABOP. De partij behaalde twee zetels tijdens de verkiezingen van mei 2020. In Wanica had de samenwerking tot gevolg dat de PL-zetel naar de lijstduwer, Miquella Soemar-Huur, van de ABOP ging. 

Kroonprins Bronto wordt klaargestoomd

De partij vierde afgelopen weekend haar jaardag. Daarbij gaven onder andere vicepresident Ronnie Brunswijk en voorzitter Paul Somohardjo aan dat de partijen zullen blijven samenwerken. Volgens hen zal zonder de twee geen regering mogelijk zijn.

Zoon van Paul Somohardjo, Bronto Somohardjo, tevens minister van Binnenlandse Zaken, gaf aan dat partijen nu al vragen naar samenwerkingen. Hij gaf aan dat Rabin Parmessar en partijgenoot Melvin Bouva van de NDP met hem zijn komen praten over samenwerking. Dit is echter maandag 5 december door Parmessar ontkend in lokale media. 

Vicepresident Brunswijk gaf aan, dat hij Somohardjo-junior politiek opleidt. De handelingen van de BiZa-bewindsman worden in de gaten gehouden en Brunswijk wijst hem op zijn fouten. Sinds de verkiezingen van 2020 wordt Somohardjo-junior gezien als mogelijke opvolger van zijn vader, die al vanaf de oprichting voorzitter is van de rood witte partij.

Eerder was Raymond Sapoen volgens Somohardjo-senior de kroonprins. Hij liep echter over en richtte later een eigen partij op.

error: Kopiëren mag niet!