Rashied Doekhie tegen minister Amar Ramadhin: “Oorlog is oorlog’

De bekende Nickerie kenner en oud NDP-Assembleelid Rashied Doekhie gaat in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname in op de uitspraken die onlangs gedaan zijn door de minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin. 

Antibiotica tekort 

“Over de opmerking van het NDP-Assembleelid Ebu Jones, dat er geen antibiotica in het Mungra Medisch Centrum te Nieuw Nickerie te krijgen is, kan gezegd worden dat het een zeer frequent geval is. Het probleem is namelijk dat patiënten vaak antibiotica zelf moeten gaan kopen. Velen hebben het geld er niet voor of er is geen antibioticum aanwezig”, geeft Doekhie te kennen na goed geïnformeerd te zijn geweest door specialisten uit het Mungra Medisch Centrum, MMC.

“De ontstane situatie hierdoor is bij een levensbedreigende ontsteking van een been of bij een patiënt met een diabetische voet waarbij antibiotica het been zou kunnen redden, is erg. Door gebrek aan antibiotica wordt vaker gekozen voor een amputatie om het leven van de patiënten te redden.”, aldus Doekhie.

“De problemen zijn echter groter en jammer genoeg is er nog geen oplossing in zicht. De gezondheidszorg in Suriname heeft het bijzonder moeilijk nu. Goed bestuur, geld en de juiste weloverwogen prioriteiten stellen in de gezondheidszorg in het belang van de mensen die recht hebben op goede basis gezondheidszorg, is van eminent belang. Het langzaam afbrokkelen van de zorg zal onnodig mensenlevens kosten”.

“ Zijn we ons daarvan bewust? Willen we dat?”, vraagt hij zich af

Tekort aan assistent-artsen en deskundigheid

Het komt volgens Doekhie vaak voor dat het MMC niet voldoende arts-assistenten heeft. Dit is volgens deskundigen rampzalig, omdat een deskundige opvang van de patiënten op de eerste hulp en op de afdelingen hierdoor in gevaar komt. 

“Mijn ervaring en die van de groep specialisten die in het MMC werken is, dat het uitstekende goed opgeleide arts-assistenten uit Nederland zijn die een uitstekende bijdrage leveren aan de kwaliteit van de zorg”, zegt Doekhie er kort bij. “Niet dat de Surinaamse assistenten niet voldoen, nee ook prima collega’s. Het probleem is dat de Surinaamse arts-assistenten voor het MMC vaak niet te vinden zijn!”

“Na nog een periode van non-communicatie vanuit het MMC besluiten de coördinator basisartsen het werk neer te leggen. Ik kan zonder goed fatsoen geen positief beeld schetsen over de situatie in Nickerie en sinds het vertrek van Elias en Jessurun sta ik op een zijspoor en wordt aan het lijntje gehouden.”

Volgens Doekhie heeft hij deze informatie uit betrouwbare bronnen en deze geven aan hoe slecht het gaat binnen de instelling, dit terwijl de minister luid uithaalt naar hem, dat hij kritiek heeft op zijn slecht gevoerd beleid.

Calamiteiten als grote pech voor de minister

Ter herhaling somt Doekhie alle calamiteiten op voor de minister: 

1.“Al lange tijd is het bekend, dat er geen streptokinase aanwezig in het Mungra Medisch Centrum. Dit middel lost de stolsels bij een vers hartinfarct op en kan levens redden bij mensen. De apotheker van het AZP (Academisch Ziekenhuis Paramaribo) weigert echter dit te doen met alle dodelijke gevolgen van dien voor de hartinfarct patiënten van Nickerie.” 

2.”De ct (Computer Tomografie) scan is nog niet gemaakt. De ellende hiervan is onvoorstelbaar.”

3.”De mammograaf is nog steeds defect.”

4.”Nog enkele weken en dan zijn de reagentia in het lab ook weer op. Naast de normale poliklinische bepalingen kunnen dan bij ernstig zieke patiënten die opgenomen worden geen bloed bepalingen gedaan worden in het ziekenhuis. Mensen.met bloedingen bijvoorbeeld in de buikholte na een ongeval kunnen door gebrek aan deze bepalingen ernstig gevaar lopen te overlijden.

“Waar gaat het heen? Waarom worden de patiënten in Nickerie zo onnodig blootgesteld aan deze gevaren en blijven de Nickerianen wachten als makke schapen die op zo’n manier naar de slachtbank geleid worden. Waar hebben ze dit aan te danken? Wanneer komt daar een oplossing voor?”, zijn de vragen die bij Doekhie opkomen.

Doekhie verklaart minister de oorlog

“Ramadhin, tot slot je hebt gezegd dat Elias (Red. Antoine Elias, oud-directeur MMC en oud-minister van Volksgezondheid) zonder inschrijving dingen heeft gedaan, dat kan. Dingen zijn gebeurd die anders hadden gekund en dat heb ik ook altijd aangehaald, maar wat nu gebeurt. De vraag is nu: Waarom heb je geen stuk meegenomen hoe je neef of oom zonder inschrijving werk vindt in Nickerie. Ben je vergeten? Ramadhin, Amaartje, waar zijn die inschrijvingen? Om mest in te voeren. Waar is die inschrijving? En zovele andere zaken. Zijn toch zonder inschrijving verkregen, waar was je mond toen? Waarom zeg je niet dat je neef of oom, rijstverwerker is, maar dat hij werk heeft gehad om zand te leveren in Nieuw Nickerie en omgeving. Is toch net als wanneer je een bakker een toestemming zou geven om auto te repareren. Ik ga de zaken nu allemaal naar buiten brengen.”

GW

error: Kopiëren mag niet!