Regering werkt aan stabiliseren van koers

De koers is reeds lange tijd op hol geslagen in Suriname en mensen zijn helemaal niet blij met de leefomstandigheden, in het bijzonder niet blij met de prijzen in de winkels.

De regering heeft inmiddels weer maatregelen bekendgemaakt waarvan ze hoopt dat  deze effect zullen hebben op de prijzen. Men hoopt die koers rond de SRD 30 te stabiliseren.

“De koers is op hol geslagen vanaf het moment dat het IMF het besluit heeft genomen die kwartaaltranche niet te doen naar Suriname”, zegt Marcel, een gewone burger met enige kennis van financiële zaken. Hij geeft in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname aan, dat in de overeenkomst met Suriname staat dat Suriname per kwartaal USD 57 miljoen zou krijgen.

“We hebben een tranche gehad, maar die twee anderen zijn niet meer gekomen vanwege het niet nakomen van de verplichtingen van Suriname’s zijde. Die gelden werden onder andere gebruikt voor betalingsbalanssteun en het dekken van de importen. Als die gelden niet komen krijg je een gat in die economie. Al zou bij wijze van spreken de Centrale Bank van Suriname (CBvS) vreemde valuta hebben dan zou ze geen interventie kunnen plegen om die markt te beïnvloeden en die koers te stabiliseren wat volgens die overeenkomst met het IMF ook niet mag.”

“Suriname heeft zich in principe met dit arrangement klem gezet. De regering heeft echter een bypass gevonden vanuit het ministerie van Financiën, want hoewel de CBvS geen interventie mag plegen, mag het ministerie dat wel doen. En dat gaan ze nu doen door elke week geld vrij te maken vanuit het ministerie waarbij het geld gehaald zal worden uit die retentieregeling. Ze gaan het met andere woorden halen uit de inkomsten van Newmont en Staatsolie, en de cambio’s gaan ook met een bepaald bedrag inkomen waarbij deze gelden naar de banken zullen gaan zodat de banken dit geld kunnen voorzien ten behoeve van hun klanten. De bedoeling is dat de klanten de dollar dan niet op de zwarte markt voor een hogere koers zullen kopen. De verwachting is dat dit binnen twee tot drie maanden zodanig gaat werken dat die koers stabiel blijft”, aldus Marcel.

“Wat zeker is, is dat die koers voorlopig niet terug gaat naar SRD 20. Wat ze proberen te doen is die koers, die nu SRD 31 is, te stabiliseren op ongeveer SRD 30. De prijzen in de winkels zullen niet drastisch omlaag gaan al blijft de koers op SRD 30. Winkeliers berekenen de koers altijd door, bijvoorbeeld als het 30 is wordt het doorberekend naar 33,38 omdat ze rekening houden met koersverschillen tegen de tijd dat ze dat  product door hebben verkocht of omdat ze onzeker zijn of de koers inderdaad stabiel blijft.”

“De samenleving zal dus geen drastische veranderingen zien. En de eerste weken zal de koers blijkbaar met centen omlaag gaan totdat het SRD 30 heeft bereikt.”

NK

error: Kopiëren mag niet!