Mogelijkheid om met contant geld te betalen bij CBC inschrijving

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) stelt burgers die nog niet over een bankrekening beschikken in staat om met contant geld deel te nemen aan de inschrijving voor de Centrale Bank Certificaten (CBC’s). Daartoe is er bij de CBvS een CBC-loket ingesteld. Gedurende de periode 1 december tot en met 15 december geeft de CBvS weer CBC’s uit voor het retail segment. 

De gewone burger en bedrijven mogen gedurende deze periode zich bij de algemene banken inschrijven voor deelname. Voor geïnteresseerden die nog niet over een bankrekening bij een algemene bank beschikken biedt de CBvS de mogelijkheid om met contant deel te nemen aan de CBC-inschrijving. Dat kan dagelijks bij het CBC-loket bij de CBvS. Men moet daarbij overleggen een ID-bewijs, CBB-uittreksel en een verklaring van de herkomst van de gelden. Daarvoor moet men een formulier die bij het CBC-loket te verkrijgen is invullen.

De CBvS laat weten dat in verband  met de beschikbaarstelling van het beleggingsbedrag inclusief rente op de vervaldatum van het CBC de terugstorting via girale overmaking zal plaatsvinden op een nog te openen bankrekening van de SPSB.

Voor de CBC-veiling voor het retail-segment is het te veilen bedrag (OMO-volume) SRD 500 miljoen. Evenals bij de CBC-veiling voor het wholesale-segment worden CBC’s met looptijden van 3 maanden en 6 maanden geveild. Voor elk van de looptijden is het bedrag gesteld op SRD 250 miljoen. Het rentepercentage voor de 3-maandse CBC’s bedraagt 81,1% en voor de 6-maandse CBC’s  47,5% per jaar. Deze rentepercentages zijn gelijk aan de gewogen gemiddelde toegewezen rentes van de 3-maandse en 6-maandse CBC’s van de laatstgehouden CBC-veiling voor het wholesale-segment op 24 november 2022.

error: Kopiëren mag niet!