TD-veiling haalt SRD 614 miljoen op

De Termijn Deposito veiling onder de algemene banken heeft deze week een geldhoeveelheid van SRD 614 miljoen uit het bankenssysteem gehaald en voor 1 week, 1 maand en 3 maanden “vastgebonden”.

Voor de duur van de genoemde looptijden kan deze overtollige geldhoeveelheid geen invloed uitoefenen op de vraag naar valuta. Met deze Open Markt Operatie (OMO) tracht de Centrale Bank van Suriname (CBvS) de basis geldhoeveelheid in omloop op een bepaald niveau te houden, en op die manier de inflatie (en de koersontwikkeling) te beheersen. Aan de hand van macro-economische parameters wordt maandelijks de basis geldhoeveelheid in omloop vastgesteld. 

Voor november was de basis geldhoeveelheid in omloop vastgesteld op SRD 10,9 miljard. Hoeveel overtollig geld in omloop is wordt echter niet bekend gemaakt.  

Op basis de maandelijks vastgesteld basis geldhoeveelheid wordt wekelijks ten behoeve van de TD-veiling het geveild bedrag (OMO-volume) vastgesteld. De algemene banken worden dan in de gelegenheid gesteld biedingen te doen, zijnde het bedrag dat ze in TD’s willen beleggen, voor welke looptijd en tegen welke rente. Aan het eind van de veilingsdag en na beoordeling worden de biedingen al dan niet toegewezen en wordt de gewogen gemiddelde rente bepaald.

Het geveild bedrag (OMO-volume) deze week bedroeg SRD 1500 miljoen. De algemene banken hebben voor slechts SRD 614 miljoen geboden. Voor TD’s met een looptijd van 1-week is SRD 477 miljoen  geboden en toegewezen tegen een gewogen gemiddelde rente van 86 procent. Dit is een daling van 0,4 procentpunt ten opzichte van de rente van vorige week. Voor de 1 maande TD’s is in totaal SRD 634,5 door de banken geboden en toegewezen. De rente hier is 85,5 procent.

De 3-maandse TD’s hebben SRD 72,5 miljoen opgeleverd tegen een rente van 87,8 procent.  

SS

error: Kopiëren mag niet!