Gewone burgers mogen nu ook beleggen in CBvS waardepapieren

De gewone burger, zijnde Surinaamse ingezetenen, worden nu in de gelegenheid gesteld om te beleggen in Centrale Bank Certificaten (CBC’s). Men kan inschrijvingen plaatsen via de algemene banken gedurende de periode van 1 december tot en met 15 december, met vermelding van het inschrijvingsbedrag. Deze CBC-inschrijving is voor het retail segment. Dat zijn natuurlijke personen waaronder gewone huishoudens, en rechtspersonen, waaronder bedrijven.

Eerder dit jaar heeft de Centrale Bank van Suriname (CBvS) CBC-inschrijvingen reeds opengesteld voor het wholesale segment. Daaronder vallen niet bank-financiële instellingen en bepaalde rechtspersonen. Vorige week donderdag, 24 november, werd de tweede veiling van CBC’s gehouden voor het wholesale-segment. 

Na kritiek op TD-veilingen

CBC’s zijn in juni dit jaar door de Centrale Bank van Suriname geïntroduceerd na maandenlange hevige kritieken vanuit de samenleving en de politiek op het feit, dat de gewone burger in tegenstelling tot de algemene banken niet mochten meedoen aan de lucratieve Termijn Deposito (TD) veilingen. Sedert de introductie van de wekelijkse TD-veilingen juni vorig jaar hebben de algemene banken flink verdiend aan renteopbrengsten uit hun TD-beleggingen. Tot deze week hebben de banken in totaal al bijna SRD 2 miljard verdiend. Terecht dat de kritiek is, dat de TD-veilingen speciaal zijn “ontworpen” om de banken te “verrijken”.   

CBC’s zijn waardepapieren door de CBvS uitgegeven als aanvullend instrument van het monetair beleid en zijn ondersteunend aan de reguliere Openmarkt Operaties (OMO), met name de Termijn Deposito veilingen voor de algemene banken.

TD-veilingen zijn vorig jaar juni geïntroduceerd met als hoofddoel overtollig geldhoeveelheden in het bankensysteem voor enige tijd “vast te houden” (afromen). Overtollig geld (SRD’s) in omloop wordt als een voorname oorzaak gezien van de waardedaling (inflatie) van de Surinaamse munt.

Afromen overtollig geld 

Evenals de TD-velingen voor de algemene banken, zijn de CBC’s ook bedoeld als instrument om overtollige geldhoeveelheden  in omloop “af te romen”. De CBC’s zijn tot nu toe met twee looptijden uitgegeven, met name voor 3 maanden en 6 maanden. Bij de TD-veilingen waar uitsluitend de banken mogen meedoen worden looptijden gehanteerd, met name van 1 week, 1 maand, 3 maanden en in enkele gevallen 6 maanden. 

Voor de aankomende CBC-veiling voor het retail-segment is het te veilen bedrag (OMO-volume) SRD 500 miljoen. Evenals bij de CBC-veiling voor het wholesale-segment  worden CBC’s met looptijden van 3 maanden en 6 maanden geveild. Voor elk van de looptijden is het bedrag gesteld op SRD 250 miljoen. Het rentepercentage voor de 3-maandse CBC’s bedraagt 81,1% en voor de 6-maandse CBC’s  47,5% per jaar. Deze rentepercentages zijn gelijk aan de gewogen gemiddelde toegewezen rentes van de 3-maandse en 6-maandse CBC’s van de laatstgehouden CBC-veiling voor het wholesale-segment op 24 november 2022.

Wholesale-segment

Het CBC-veilingvolume voor het wholesale segment op 24 november bedroeg toen SRD 200 miljoen, respectievelijk SRD 100 miljoen voor de 3-maandse en 6-maandse CBC’s. Gezien het animo op de 3-maandse CBC’s, is het volume verhoogd naar SRD 120,3 miljoen. Het volume van de 6-maandse CBC’s is hierbij verlaagd naar SRD 79,7 miljoen. Het totaal geboden bedrag ad. SRD 120,3 miljoen  voor de 3-maandse CBC’s, is conform toegewezen. Voor de 6-maandse CBC’s is totaal SRD 49,7 miljoen geboden, waarvan SRD 40,5 miljoen is toegewezen. 

De cutoff rate van de 3-maandse CBC’s bedraagt 87,0% en de gewogen gemiddelde toegewezen rente 81,1%. De cutoff rate van de 6-maandse CBC’s bedraagt 85,9% en de gewogen gemiddelde toegewezen rente 47,5%.

SS

error: Kopiëren mag niet!