Minister Ramdin: “Suriname, Jamaica en anderen bereid tot een ministeriële missie naar Haïti”

Canada en VS helpen bij veiligheid op eiland 

Onlangs vond een derde speciale Caricom ‘special heads on Haïti’ bijeenkomst plaats geleid door president Chandrikapersad Santokhi in zijn rol als voorzitter van het regionale blok. De bijeenkomst werd door onder andere het Guyanese en Barbadiaanse staatshoofd bijgewoond en vertegenwoordigers van overige lidlanden.

Tegenover Dagblad Suriname geeft minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, BIBIS, aan dat er een inventarisatie van de stand van zaken is opgemaakt.

De bijeenkomst stond in het teken van de getroffen maatregelen op Haïti en het verloop daarvan. De huidige situatie op Haïti werd besproken en ook de stappen die nog genomen moeten worden zodat de rust op het eiland terugkeert. Volgens minister Ramdin is er geen sprake van interventie. Men praat over technische bijstand en ondersteuning. Zo moet er meer draagvlak gecreëerd worden en heeft de Caricom aangeboden om te ondersteunen bij de verkiezingen die nog georganiseerd moeten worden in lidland Haïti.

Met Canada en de Verenigde Staten wordt ondersteuning op het gebied van veiligheid besproken. Een ministeriële diplomatieke missie wordt via het Caricom Secretariaat voorbereid. Suriname, Jamaica en Trinidad hebben zich inmiddels bereid getoond om te participeren aan zo’n missie, die eerder wegens veiligheidsoverwegingen niet kon plaatsvinden.

error: Kopiëren mag niet!