De regering hield de NDP geen rode lap voor

De fotografische momentopnamen tijdens de jongste protestdemonstratie van de NDP dienen slechts ter illustratie van het bericht. De teksten hoeven niet per se uit de mond te zijn geplukt van personen die zijn afgebeeld.

Politieoptreden

Een gewezen-lid van de veiligheidsdienst had het over: “Het protest was evenmin bedreigend. De politiemanschappen waren niet in full gear. Schilden, bullenpezen, zware wapens en voertuigen om arrestanten af te voeren waren niet te zien. Er was geen sprake van politiedwang. Zo op het eerste gezicht, waren het voornamelijk bikers en de verkeerspolitie die voor crowd controle zorgden.”

Schijn bedriegt 

 “Moet u opletten, op elke hoek staan er herkenbare en onherkenbare politievoertuigen met inzittenden. Tussen het publiek bevinden zich geüniformeerde en in burgerkleding gestoken politiemanschappen.”

Onverantwoordelijk?

“Ik durf er iets op te verwedden dat zwaarder uitgeruste manschappen achter de hand worden gehouden. Het zou hoogst vak onbekwaam en onverantwoordelijk zijn als het Korps Politie deze standaard voorzorgsmaatregelen niet heeft getroffen.”

No nonse

“In het verleden heeft de politie tijdens betogingen no nonsens optreden gedemonstreerd. Er werden zwaargewapende ordetroepen opgesteld tegenover vakbondsdemonstranten. Slaan, klappen, schoppen, geboeid, hardhandig in laadbakken van pick-ups gesmeten en afgevoerd.”

Skin firi?

“De vraag is of het zachte optreden van de politie tegen de NDP-betoging is ingegeven door de korpsleiding, het ministerie van Justitie en Politie, de regering, de president of skin firi van de dienstdoende beambten.”

Rode lap

“Ik kan mij niet voorstellen, dat de regering de toestand onderschat. Er werd volgens mij ervoor gezorgd dat de stier geen rode lap werd voorgehouden.”

Gentle en Hellings

“Vakbondsleiders, waaronder Ronald Hooghart, hadden het tussen neus en lippen door over politiebroeders die net als het totale volk lijden onder het regeringsbeleid. De menigte droeg protestborden mee waarop de kwestie Gentle en Hellings werd aangekaart.”

Identiteit

“Het is publiek geheim dat de politie niet graag fotografisch wordt vastgelegd tijdens de uitoefening van haar taken, behalve als het om benoemingen, decoraties en defilés gaat. Op een gegeven moment begon een agent van politie een fotograaf te achtervolgen en die te filmen en of te fotograferen. De beeldende mediawerker keerde zich om en keek recht in de lens van het toestel identificeerde zich met naam en toenaam en noemde het medium, dat hij vertegenwoordigt. De agent om zijn naam gevraagd antwoordde “Paulus”, meer niet.

Incognito

“Het incognito willen blijven van de politie lokte de reactie van een omstander op: “Het is onvoorstelbaar, dat de naam of codenummer van agenten niet te zien zijn op hun uniform. De fietsen, bromfietsen en motorfietsen hebben niet eens een kentekennummer. Is dat de manier waarop de Zonen van Hermandad door niet transparant te zijn, zichzelf de hand boven het hoofd trachten te houden?”

HD

error: Kopiëren mag niet!