Trap er niet in

In een artikel las ik dat de NDP acties aankondigt. De NDP zegt dat ze de regering twee jaar kritisch heeft gevolgd en dat ze de signalen van ontevredenheid in de samenleving niet meer kan negeren en zich daarom solidair willen opstellen met het volk. Tijdens de NDP-regering was er geen ontevredenheid, omdat het volk in een schijnwelvaart leefde. Die regering was niet transparant. Het volk had er geen flauw idee van hoe erg het land eraan toe was. Het volk wist niet dat ze van geleend geld leefden en dat elk moment de bom kon barsten.

Eerlijk gezegd ben ik niet verbaasd over het gedrag van de NDP, ik had het zelfs verwacht. Dat is nu eenmaal hun strategie: eerst de vakbonden opruien, dan het volk aanzetten tot straatacties om dan naar de macht te grijpen. Dit alles uit eigen belang. 

De eerste keer greep men naar de macht om de amnestiewet door te drukken. Die wet moest ervoor zorgen dat de schuldigen aan de decembermoorden werden beschermd. Dit keer is het doel weer zelfbescherming en eigen belang. Vanaf deze regering is aangetreden, hebben ze door hun daadkrachtig optreden angst gezaaid bij de NDP.

Adhin moest, ter bescherming, alle bewijsmateriaal van fraude en corruptie vernietigen. Toch werd er op elke instantie corruptie ontdekt en geopenbaard. De ene na de andere beerput werd geopend. De angst dat er meer corruptie wordt ontdekt, zit er goed in. Men ontketent chaos en straatacties om de regering te beletten meer corruptie en fraude te ontdekken. Ook dit keer moet de leider worden beschermd. Het einde van het strafproces nadert en men doet wanhopige pogingen om zelf de macht in handen te krijgen om zo de schuldigen hun straf te laten ontlopen. 

Weer wordt het volk gebruikt voor eigenbelang. Het volk wordt wijsgemaakt dat er wordt opgekomen om hen uit de armoede te halen. Er wordt echter niet erbij gezegd, dat het de NDP is die hen in die armoede heeft gestort. Deze regering heeft een failliet land overgenomen en doet zijn best om met de weinige middelen die ze hebben, het land weer op de rails te krijgen.

Het volk moet in gedachten houden wat de gevolgen zullen zijn als de NDP weer de macht in handen krijgt. Niemand wil met de NDP werken dus zullen ze weer streven naar alleenheerschappij. En alleenheerschappij betekent dat er geen controle is, dat ze de oppositie weer zullen negeren en doen wat ze willen. Weer zal men zich de inkomstenbronnen van het land toe-eigenen en zichzelf verrijken. Het IMF zal zijn hulp intrekken, de internationale schuldeisers zullen massaal direct hun geld opeisen en dat geld is er niet. Vooral China zal zijn kans grijpen om in ruil voor de grote schuld die Bouterse bij ze heeft gemaakt, onze goudvelden op te eisen. De schuldsanering deals die de president voor elkaar heeft gekregen, zullen van de baan zijn. Als er geen geld meer is voor salarissen en schulden  afbetalen, zal de chaos compleet zijn. Dan pas zal men echte armoede aan de lijve ondervinden. De huidige regering had het volk nog net daarvoor behoed door de salarissen uit te betalen

De NDP hanteert dezelfde strategie van valse beloften en geen transparantie. Men spreekt alleen over ‘mensen uit de armoede halen’, maar aan het volk worden geen concrete plannen hoe men dat wil doen, voorgelegd. Ook niet hoe men de internationale schulden die door hen zijn gemaakt, zal terug betalen. Als men het  volk weer wil zoet houden met pakketten, moet het volk zich dit keer afvragen waar het geld om dit te bekostigen vandaan komt.

Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die niet nadenken en blindelings volgen en daardoor het gros van het volk zullen opzadelen met chaos en wanbeleid. Zij die weer in de val trappen, bedriegen zichzelf en benadelen het volk.

Ik hoop echter dat het gros van het volk niet blindelings zal volgen en geloven maar ook de andere kant van de medaille zal bekijken en goed bij zichzelf te rade zal gaan wat wijs en wat waarheid is. 

Volk van Suriname, zelfs ezels weten wanneer ze naar huis moeten gaan en het veld moeten verlaten, maar een onverstandig man kent de mate van zijn eetlust niet. Reken er dus op dat de NDP keer op keer dezelfde val zal uitzetten. Dat kan en dat mag. Maar als het misgaat, moet je niet de NDP, maar jezelf verwijten. De grootste dwaas is namelijk niet de NDP maar hij die de NDP blindelings volgt?     

“Fool me once, shame on you. Fool me twice shame on me.” 

Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!