US-dollar koers deze week harder gestegen

De wisselkoers van de US-dollar is afgelopen week harder gestegen in vergelijking met de week daarvoor. Over de hele week genomen is de US-dollarkoers met gemiddeld SRD 1 gestegen. De week daarvoor bedroeg de stijging gemiddeld rond SRD 0,50. Gisteren, vrijdag 18 november, sloot de koers van de US-dollar op SRD 31,46. De slotkoers de week daarvoor, op 11 november, noteerde SRD 30,53. De slotkoers van de Euro noteerde gisteren SRD 31,48. De week ervoor noteerde het SRD 29.91, een stijging van SRD 0,61. 

Opmerkelijk is de flinke stijging van de girale koers van de Euro.  Op vrijdag 11 november sloot de girale koers van de Euro op SRD 30.59, om gisteren op vrijdag 18 november te eindigen op SRD 32,22. 

De ontwikkelingen van de wisselkoers lijken voor geen cent zich te storen aan geen enkele uitgegeven verklaringen en/of persberichten van de Centrale Bank van Suriname en de regering. De afgelopen week heeft de Centrale Bank in een uitgegeven communiqué uitgelegd dat het vraagstuk van de wisselkoers niet op zichzelf staat, maar dat het onderdeel is van een complex aan vraagstukken. Overtollig geld in omloop en het bestedingspatroon van de overheid worden daarbij onder meer genoemd. 

De regering op zijn beurt laat in een persbericht weten, dat het een commissie de opdracht heeft gegeven om de Open Markt Operaties (OMO) c.q. de Termijn Deposito (TD) veilingen van de Centrale Bank te evalueren. Ze zou ook bezig zijn met maatregelen om de stijging van de koers te beteugelen. Over wat die maatregelen zijn wordt met geen woord gerept. 

Voor het overgrote deel van samenleving die dagelijks de gevolgen van de koersstijgingen merken aan de prijzen van goederen in de winkels, zijn het nietszeggende communiqués en persberichten. Wat de bevolking wil horen is wat er nu gedaan wordt, en niet wat er gedaan gaat of moet worden opdat de prijzen in de winkels omlaag gaan. Oproep van de autoriteiten om met de SRD’s niet te vluchten in de US-dollar of de Euro wordt door de gewone man en vrouw met een grote “tjoeri” ontvangen. “We hebben nauwelijks geld genoeg om dagelijks behoorlijk eten op tafel te krijgen, dan moeten we valuta kopen”, wordt over het algemeen gereageerd.

SS

error: Kopiëren mag niet!