President Santokhi: “Verzwakte rechtshandhaving wordt weder opgebouwd”

InSight Crime, een nieuwswebsite die bericht over internationale misdaad, ging onlangs met president Chandrikapersad Santokhi in gesprek over de uitdagingen op het gebied van misdaad en criminaliteit. Dagblad Suriname doet hiervan in enkele delen verslag. 

Campagne 

InSight Crime: “President Chandrikapersad Santokhi trad in juli 2020 in functie na een historische campagne. Bij die verkiezing nam Santokhi, een oud-politieagent en voormalig minister van Justitie tussen 2005 en 2010, het op tegen de toenmalige machtigste persoon van Suriname: veroordeelde drugshandelaar, vermeende moordenaar en tweevoudig president tussen 2010 en 2020, Desiré “Dési” Bouterse. Santokhi versloeg Bouterse maar moest gedwongen een coalitieregering aangaan met Ronnie Brunswijk, een voormalige guerrillaleider die Santokhi in de jaren tachtig als voortvluchtige opspoorde. Brunswijk, die in 1999 ook door een Nederlandse rechtbank werd veroordeeld voor drugshandel, is nu de vicepresident van Suriname.”

Verzwakking 

Desgevraagd stelt president Santokhi: “Je moet begrijpen dat er gedurende de tien jaar van het bestuur Bouterse een systematische verzwakking van de rechtshandhaving was. Voordat Bouterse in 2010 aantrad, was ik minister van Justitie en Politie. Gedurende die tijd heb ik zwaar geïnvesteerd in het versterken van wetshandhaving, het rechtssysteem en gespecialiseerde diensten zoals SWAT (Special Weapons and Tactics), de inlichtingen eenheid en een eenheid die samenwerkte met de Amerikaanse autoriteiten. De meeste van die eenheden werden vervolgens ontmanteld. Dus toen ik in juli 2020 aantrad, was de capaciteit van de onderzoeks- en vervolgende autoriteiten zwak. Binnen zes maanden leverde ik meer dan 15 aanklagers aan het Parket van de procureur-generaal en 12 rechters aan het Hooggerechtshof. Ze onderzochten moeilijke zaken, waaronder de verduistering van meer dan $ 100 miljoen bij de Centrale Bank van 2019 tot 2020 en de daaropvolgende veroordelingen van de voormalige gouverneur van de Centrale Bank, Robert van Trikt, en voormalig minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad.”

Anti Corruptie Commissie 

President Santokhi zegt verder: “In het geval van de Centrale Bank hebben we zojuist nieuwe wetgeving goedgekeurd om haar meer onafhankelijkheid te geven, in lijn met oproepen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de internationale gemeenschap. Dat gezegd hebbende, kijk eens wat er al gebeurde met minder onafhankelijkheid: de Centrale Bank werd beroofd. Dus we willen ook een beter checks-and-balances-systeem creëren om de Raad van Bestuur meer autoriteit te geven bij het controleren van wat de governor doet. We werken ook aan de oprichting van de allereerste anti-corruptie commissie van Suriname, die de activa van meer dan 4.000 gekozen en aangestelde functionarissen van een alle rangen zal registreren en volgen. Dus over het algemeen verbeteren onze gerechtelijke en onderzoekscapaciteiten, maar ik zou meer snelheid willen.”

error: Kopiëren mag niet!