Personeel Kabinet van de President krijgt les klantgericht communiceren

Bureau Kwaliteitsmanagement van het Kabinet van de President houdt deze week een tweedaagse training “Klantgericht Communiceren”. Personeel van het kabinet krijgt tijdens deze training de nodige communicatie handvatten aangereikt. De training, die donderdag 17 november is gestart, vindt plaats in het perscentrum.

De training moet de communicatie met zowel burgers als collega’s helpen verbeteren, aldus de Communicatie Dienst Suriname.

Klantgerichtheid verwijst naar een zodanige behandeling van de klant zodat die tevreden is. “Als je de dienstverlening richting de burger wilt professionaliseren, dat moet je ervoor zorgen dat ook de ambtenaren klantgericht naar de burger handelen, en daar praten wij dus over tijdens de training”, zegt cursusleidster Angela van der Kooye. Effectieve communicatie met de interne klant ofwel communicatie tussen medewerkers onderling is ook deel van deze training.

“De communicatie kan altijd verbeterd worden en dat is niet zozeer bij ambtenaren, dat heb je bij iedereen. Dat betekent dus dat je bewust moet kijken naar hoe dingen nu aan toe gaan. Wat doen we nu en hoe kan het beter”, aldus  Van der Kooye.

  • Het Kabinet van de President heeft overduidelijk een probleem als het gaat om haar voorlichting en het contact met de samenleving. Maar, of een slechts twee dagen durende ‘cursus’ Klantgericht Communiceren het personeel op de goede weg kan helpen valt te betwijfelen. Klantgericht? Zijn burgers klanten van de regering, van het Kabinet van de President? Nee, natuurlijk niet en dus is de invalshoek van deze cursus al verkeerd.Daarenboven, wie is dat personeel? Om hoeveel personen gaat het? Is het niet beter om de communicatie vanuit het Kabinet van de President in handen te stellen van een klein groepje goed opgeleide public relations medewerk(st)ers? 
  • Sinds het aantreden van de regering Santokhi-Brunswijk is het een rommel als het gaat om de communicatie naar buiten toe. Een slecht functionerende Communicatie Dienst Suriname en een ook slecht functionerende oud-directeur van die dienst, die die dienst dan ook verliet en woordvoerder van de president werd. Maar, ook die functie was waarschijnlijk te hoog gegrepen voor de heer Alven Roosveld, die nu zou zijn opgestapt. Deze heer had ook totaal geen media-/voorlichtingservaring toen hij aan zijn avontuur binnen regeringskringen begon. Hij was gedoemd te mislukken in zijn functies.
  • Communicatie vanuit een regering is geen eenvoudige klus en vereist de nodige deskundigheid en ervaring. Een tweedaags cursusje gaat absoluut geen verandering brengen in de communicatie vanuit het Kabinet van de President. Daar moet gewoon een echte deskundige worden aangesteld – met kennis van zaken en ook iemand die de Nederlandse taal goed beheerst en weet hoe je persberichten op een professionele in elkaar draait –  om de communicatie in goede banen te leiden en te zorgen voor goede, inhoudelijke, communiqués en persberichten. Maar, gevreesd moet worden, dat die deskundige nog niet in het land is…… Het wordt zoeken naar een naald in een hooiberg.
  • Natuurlijk, er zijn een, twee, drie personen in Suriname – de dinosaurussen in de lokale zogenoemde communicatie- en voorlichtingswereld – die pretenderen die pr- en communicatie deskundigheid in huis te hebben, maar in feite hun eigen disfunctioneren niet willen inzien en blijven aanmodderen met de bekende communicatie clichés.
error: Kopiëren mag niet!