WETENSCHAP
Fossiel van gigantische zeeschildpad ontdekt
DOOR JORDI BOU

17 november 2022 – Paleontologen hebben een 80 miljoen jaar oud fossiel gevonden waarvan wordt aangenomen dat het een van de grootste zeeschildpadden is die ooit heeft geleefd.

In het tijdschrift Nature beschrijven Àngel H. Luján, Albert Sellés en andere collega’s van het Catalaans Instituut voor Paleontologie de overblijfselen van het nieuwe exemplaar, dat ze Leviathanochelys aenigmatica noemen – gevonden in de plaats Cal Torrades, Catalonië, Spanje.

Het fossiel, dat dateert uit het Campaniaanse tijdperk, tussen 83,6 en 72,1 miljoen jaar geleden, bestaat uit een gefragmenteerd maar bijna compleet bekken en delen van de bovenste schaal (schild).

Op basis van de grootte van het bekken berekenen de auteurs dat Leviathanochelys een lichaamslengte van maximaal 3,74 meter kan hebben bereikt, waardoor de nieuwe soort de grootste zeeschildpad is die ooit in Europa heeft geleefd.

De grootste bekende zeeschildpadden, zoals het oude uitgestorven geslacht Archelon, dat 4,6 meter lang werd en tot 3,2 ton woog, leefden tegen het einde van het Krijt in de zeeën rond het Noord-Amerikaanse continent.

De lederschildpad is de grootste levende schildpad. Het grootste ooit gevonden exemplaar was 2,13 meter lang.

De nieuwe ontdekking suggereert dat gigantisme bij zeeschildpadden zich onafhankelijk ontwikkelde in verschillende afstammingslijnen in zowel Noord-Amerika als Europa, concluderen de auteurs.

error: Kopiëren mag niet!