Voor sommige landen bereikten de energieprijzen in 2022 een historisch niveau.

De prijzen van benzine, elektriciteit en aardgas schoten omhoog toen de Russische invasie van Oekraïne de wereldwijde energievoorzieningsketens verscheurde. Huishoudens en bedrijven worden geconfronteerd met hogere energierekeningen bij extreme prijsvolatiliteit. De onzekerheid rond de oorlog doemt op en de stookkosten in de winter zullen naar verwachting stijgen.

Met een gemiddelde van $ 11,1 USD per gallon betalen huishoudens in Hong Kong het hoogste ter wereld voor benzine – meer dan het dubbele van het wereldwijde gemiddelde. Zowel hoge gasbelastingen als steile grondkosten zijn primaire factoren achter hoge gasprijzen.

Net als Hong Kong heeft de Centraal-Afrikaanse Republiek hoge gaskosten, $ 8,6 USD per gallon. Als netto-importeur van benzine heeft het land sinds de oorlog in Oekraïne te maken met toenemende prijsdruk.

Huishoudens in IJsland, Noorwegen en Denemarken hebben te maken met de hoogste benzinekosten in Europa. Al met al heeft Europa in september een inflatie van 10% gezien, als gevolg van de energiecrisis.

error: Kopiëren mag niet!